Pages

Friday, June 27, 2008

Andrei Marga s-a dezis de Fratia Ortodoxa Romana. Slava Domnului!

Aflu de la fostul "camarad" al legionarilor din Canada Andrei Badin, infiltrat in exilul legionar la ordinele lui Uly Valureanu si Volodea Tismaneanu, ca am ajuns mare si tare si in Biserica. Asta n-ar fi nimic. Mult mai interesant este ca datorita lui descopar ca printre fondatorii Fratiei Ortodoxe Romane, recent reinfiintate la Cluj, nu se afla si Andrei Marga, oripilat de aceasta initiativa "neecumenica". Slava Domnului! Sper ca acelasi lucru este valabil si pentru alte nume "provinciale" de pe acea lista. Dar sa vedem ce zice Badin, aflat saracul intr-un delir prelungit. Victore (Ciutacu, nu eu), da-i frate un calmant!

Ascensiunea extremei drepte in Biserica Ortodoxa

La Cluj sub obladuirea Mitropolitului turnator Anania se pune la cale refacerea unor structuri ale extremei drepte interbelice. El insusi legionar, mai apoi tortionar la Aiud, colaborator al Securitatii, trimis ca agent in Statele Unite pentru a distruge Episcopia Ortodoxa anticomunista de la Vatra Romaneasca (Michigan), Anania a strans in jurul sau cam toata pleava extremei drepte reactionare. De la fratii Roncea pana la grupul de la Scara sau cei din gruparea Rost. De la securisti la comunisti care simt astazi "patriotic" in spiritul national-comunismului lui Ceausescu. Inclusiv pe scribul "Saptamanii" proletcultiste a lui Eugen Barbu si CV Tudor (tabloidul Securitatii), colaboratorul Securitatii, Dan Ciachir, "purtatorul" sau neoficial de cuvant. Anania reprezinta extrema dreapta ortodoxa si fundamentalista, daunatoare Bisericii dar si Tarii.
Ultima isprava a celui arestat in 1940 pentru ca detinea armament la Manastirea Cernica cu care se pregatea de Rebeliunea Legionara este infiintarea unei asa-numite Fratii Ortodoxe, o organizatie verde. Pretextul: impartasirea Mitropolitului Nicolae Corneanu cu fratii nostri greco-catolici.
Si, evident, extrema dreapta s-a involburat devenind asa cum este, de fapt, rosie. La remorca Securitatii mascate dar care trage pentru ruperea Romaniei de lumea civilizata. In povestea cu Fratia Ortodoxa, Anania l-a trecut membru si pe Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes Bolyai de la Cluj.
Prestigiosul intelectual a negat categoric si a explicat foarte clar: "Sunt dator să precizez că soluţiile la problemele României nu se află nicidecum în trecut, că abordarea problemelor religiei nu are alternativă la ecumenism şi că imaginea asupra lui Iisus şi asupra creştinismului este schimbată complet, graţie cercetărilor istorice, biblice, teologice din ultimele decenii, încât relaţia dintre cultură şi religie se pune în termeni complet noi în epoca de faţă".
Capitanul Anania si camarazii Roncea si Ciachir pregatesc asaltul asupra Sfantului Sinod la inceputul lui iulie. Tinta lor nu este insa Nicolae Corneanu, ci Patriarhul Daniel. Dar mai ales intreruperea oricarui dialog cu fratii nostri greco-catolici, dar si cu Vaticanul, si izolarea Bisericii dar si a Romaniei. Adica, un fundamentalism ortodox extrem de daunator. Doamne Fereste ca puciul Capitanului Anania sa reuseasca. Atunci fratele geaman al lui Vadim si Gigi Becali va distruge definitiv Biserica Ortodoxa.
Andrei Bădin... dupa o doza de venin :)

Tare, nu?
Si Monitorul de Cluj...

RIPOSTA * Rectorul UBB se dezice de aderarea la FOR
Fratia Ortodoxa Romana stirneste reactii adverse
Anuntarea de catre Mitropolitul Bartolomeu a reinfiintarii Fratiei Ortodoxe Romane la Cluj a dus la o reactie vehementa din partea lui Andrei Marga, rectorul UBB, anuntat ca fiind unul din cei 15 membri fondatori. Acesta neaga orice adeziune la organizatie si principiile ei.
„Nu am avut si nu am nici o legatura“
Andrei Marga se dezice de aderarea la Fratia Ortodoxa Romana
Andrei Marga, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB), a remis ieri presei un comunicat in care neaga ca ar face parte din Comitetul de Initiativa al Fratiei Ortodoxe Romane, dupa cum se anuntase la inceputul acestei saptamini. „Nu am semnat nici o adeziune la astfel de initiative si nu am participat la nici o discutie in aceasta privinta“, afirma acesta. Lista celor 15 membri ai respectivului comitet fusese anuntata duminica in Catedrala Ortodoxa de catre IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a precizat si apartenenta la structura omonima din Clujul interbelic, precum si scopurile culturale si educative ale acesteia. „Sint dator sa precizez cel putin trei lucruri“, isi continua rectorul UBB comunicatul. Primul dintre acestea ar fi ca „solutiile la problemele Romaniei nu se afla nicidecum in trecut“, urmat de ideea ca „abordarea problemelor religiei nu are alternativa la ecumenism“. „Imaginea asupra lui Iisus si asupra crestinismului este schimbata complet, gratie cercetarilor istorice, biblice, teologice din ultimele decenii, incit relatia dintre cultura si religie se pune in termeni complet noi in epoca de fata“, tine sa puncteze la final Andrei Marga.
O incurcatura
„Noi am primit lista din partea lui Mircea Popa si a decanului Ioan Chirila, dinsii i-au propus pe membri dupa o intilnire prealabila, apoi textul a fost intocmit si citit in caterala de IPS Bartolomeu“, a explicat Bogdan Ivanov, reprezentantul Mitropoliei. Potrivit prof. univ. dr. Mircea Popa, in intocmirea apelului pentru reactivarea FOR au fost urmate doua etape. In prima, adeziunea a fost semnata de universitari clujeni precum Crisan Mircioiu, Horia Colan, Nicolae Edroiu, Nicolae Bocsan sau Marius Bojita. In a doua etapa, Mitropolitul a propus extinderea listei. „Am facut scrisori catre citeva personalitati, printre care Andrei Marga, Radu Solovastru sau Ovidiu Pecican, la care s-a dovedit ca nu a mai ajuns aceasta chemare. Hirtiile erau depuse la secretariatul Mitropoliei, de unde trebuiau duse la destinatari. A fost de fapt o incurcatura“, explica Popa. „Nu ma asteptam la o asemenea reactie sentimentala si exagerata din partea unui apropiat al IPS Bartolomeu si al fundatiei sale, dar sint convins ca va fi alaturi de noi in ultima instanta“, a mai spus Mircea Popa, referindu-se la Andrei Marga.
Radu Solovastru * Rectorul Universitatii de Arte si Design
„Nu stiu despre ce este vorba, asa cum nu pot sa spun nimic despre asta, nu am vreo reactie vehementa. Am participat la o intilnire la care s-a vorbit despre asa ceva, insa nu am avut discutii concrete pe acest subiect si nici nu am semnat. Sint obisnuit cu asemenea situatii, asa ca nu sint nici macar mirat, dimpotriva, m-ar fi uimit daca totul ar fi mers struna.“
Autor: Florentina TATAR

1 comment:

Anonymous said...

Nu-mi vine sa cred ca exista un articol atat de NEADEVARAT impotriva IPS Anania. Fratilor, traiti in incercari mari daca puteti sa intoarceti totul invers incat IPS Anania sa devina un impostor.

Numai un necredincios poate crede asta. Si pentru ca mesajul meu este impotriva articolului vostru, stiu ca nu v-a aparea pe post. E pentru voi atunci. Va rog, rugati-va si apoi ganditi-va cat de corect este drumul pe care mergeti.

Nu puteti sa improscati un om curat in felul acesta, fara sa va fie macar o secunda teama de Judeacata de apoi.

Dumnezeu sa va ajute!