Pages

Monday, June 9, 2008

Incep represaliile la adresa jurnalistilor de la ZIARUL

NewsIn: Ziariştii de la "Ziarul" îşi acuză patronul de nereguli în acte

Jurnaliştii publicaţiei "Ziarul" îl acuză pe Viorel Sima de încălcarea legii, iar redactor şef, Igor Drag, susţine că a a fost contactat de patronul cotidianului şi a fost ameninţat de acesta că nu-şi va primi salariul pe ultimele două luni, din cauza declaraţiilor făcute în presă.
"Am primit un telefon de la domnul Sima, imediat după ce a apărut în presă ştirea cu închiderea ziarului. Acesta m-a ameninţat că nu voi primi salariul pe ultimele două luni. Însă problema majoră este neregula din acte. După cum am mai spus, salariile angajaţilor erau plătite prin firme - către una pentru fiecare angajat – patronul ziarului luându-şi responsabilitatea ţinerii contabilităţii acestor firme şi plăţii datoriilor către stat. După ce s-a aflat vestea că ziarul nu va mai apărea pe piaţă, directorul executiv al cotidianului a adus dosarele de firmă ale fiecărui angajat în parte. Am constatat aici mai multe nereguli care ţin de neplata impozitelor către stat, urmînd ca noi să fim traşi la răspundere... în momentul acesta suntem buni de puşcărie", a declarat pentru NewsIn, redactorul-şef al publicaţiei "Ziarul", Igor Drag.
Acţionarul publicaţiei "Ziarul", Victor Sima, dezminte cele afirmate de Igor Drag şi spune că nu a avut niciun contact telefonic cu acesta din urmă şi, mai mult, angajaţii sunt cu plata la zi.
"Igor nu a vorbit cu mine şi nu i-am reproşat nimic. Angajaţii sunt plătiţi la zi. Am negociat şi negociez contracte de publicitate cu mai multe persoane şi firme. Ziarul va apărea în continuare pe piaţă, într-o anumită formulă. În momentul în care mă voi hotărâ, voi face publică decizia", a declarat pentru NewsIn, Victor Sima.
Redactorii cotidianului susţin, într-un comunicat remis NewsIn, că Viorel Sima i-a anunţat, săptămâna trecută, că Marius Locic vrea să preia publicaţia, urmând să schimbe linia editorială.
"Publicaţia Ziarul şi-a încetat apariţia fortuit, fără nici un avertisment, în plin război mediatic şi politic, pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Numai naivii îşi imagineză că motivaţia încetării apariţiei cotidianului este economică. Eventual naivi ai generaţiei emo ar putea crede în coincidenţe în plină campanie electorală marcată de confruntarea totală dintre grupările politice care încearcă preluarea potului cel mare, cei 20 de miliarde de euro ai Capitalei. Interesele financiare sunt depăşite doar de miza mai largă politică, deoarece se ştie că cine ia acum Capitala va obţine şi controlul la alegerile parlamentare care vor urma. Cine obţine acum Primăria va lua mâine Ţara. Acesta este contextul blocării apariţiei publicaţiei Ziarul de către tipografia lui Marius Locic", se arată în comunicatul redactorilor Ziarul.
Vasile Turcu, cel de-al doilea acţionar al cotidianului, spune că el nu a vândut acţiunile pe care le deţine în cadrul societăţii Ziarul CN SRL şi nu ştie nimic de vânzarea ziarului.
"Nu am vândut nicio acţiune. Împreună cu Viorel Sima, am discutat să relansăm ziarul într-o altă formulă, vrem să facem un ziar economic", a declarat Vasile Turcu.
Redactorii Ziarul cer organizaţiilor de tip sindical ale ziariştilor, dar şi organizaţiilor care monitorizează respectarea libertăţii presei "să ia măsurile pe care le cred de cuviinţă conform statutului şi programului lor". Mai mult, Igor Drag, a depus, în dimineaţa zilei de luni, la departamentul Gărzii Financiare, o plângere împotriva lui Viorel Sima.
"Ne vom adresa Biroului Comisiei Europene la Bucureşti şi Comisiei pentru petiţii a Parlamentului European şi vom depune notificări în vederea marcării acestui eveniment, dispariţia unui cotidian - semnificativ pentru stadiul actual al dezvoltării presei libere şi independente, europene, româneşti", au adăugat redactorii Ziarul.

No comments: