Pages

Monday, June 9, 2008

Inchiderea ziarului ZIARUL - Razbunarea securistilor pe ziaristi

Comunicat al redactorilor publicatiei ZIARUL
Razbunarea securistilor pe ziaristi, la 19 ani de la Mineriada lui Ion Iliescu Publicatia ZIARUL si-a incetat aparitia fortuit, fara nici un avertisment, in plin razboi mediatic si politic, pe ultima suta de metri a campaniei electorale. Numai naivii isi imagineza ca motivatia incetarii aparitiei cotidianului este economica. Eventual naivi ai generatiei emo ar putea crede in coincidente in plina campanie electorala – marcata de confruntarea totala dintre gruparile politice care incearca preluarea potului cel mare – cele 20 de miliarde de euro ai Capitalei.
Interesele financiare sunt depasite doar de miza mai larga politica deoarece se stie ca cine ia acum Capitala va obtine si controlul la alegerile parlamentare care vor urma. Cine obtine acum Primaria va lua maine Tara.
Acesta este contextul blocarii aparitiei publicatiei ZIARUL de catre tipografia lui Marius Locic.
Marius Locic minte cand afirma – catre Mediafaxul de ieri, că închiderea cotidianului ZIARUL nu are "nicio legatura cu tipografia". Redactorii publicatiei noastre au fost instiintati de catre unul dintre patroni, Viorel Sima, ca Locic vroia sa preia publicatia, saptamana trecuta, si sa schimbe pe loc linia editoriala. In spatele grupului de interese reprezentat de Marius Locic se afla o retea de fosti securisti, militieni, ofiteri SIE si SRI. Marius Locic este – la baza –chelner la Sorlei si inca unul cu totul iliterat, in pofida alaturarii locantei in care servea, cu caminele studentesti din Regie. Fostul chelner cu tulburari dislexice este doar un „cover” pentru un grup de dixlexici ai serviciilor, de apevisti care au abandonat „patria si onoarea” alegand devizele si sloganul-deviza „la vremuri noi tot noi”.
Acest grup, descris deja in amanunt si de catre alte publicatii centrale (http://www.evenimentulzilei.ro/index.php?zone=articole&task=detalii-articol&item=799699&page=Serviciul-Imobiliar-de-Elita&current_date=2008-05-24) intentioneaza nu doar obtinerea de castiguri financiare si ci si influentarea jocului politic si infiltarea in randurile breslei ziaristilor, inamicii dintotdeauna ai „cadrelor”.
Conglomeratul de carnatari, chelneri, picolo, ofiteri de cambuza, securisti expirati si „spioni” ratati are acum ambitii literar-jurnalistice, si isi construieste cu elan o interfata publica „de media”, pe stilul vechilor legende operative „de acoperire.” Marius Locic este un afacerist de carton clasic – ba chiar de hartie igienica – dupa cum l-a caracterizat un om de presa din vechea generatie iar tupeul sau este intrecut doar de analfabetismul funciar.
Nu este pentru prima oara cand Locic elimina redactori incomozi. Locic are un dosar pe instanta – care va fi reluat - pentru eliminarea abuziva a unui redactor sef adjunct de la publicatia Atac, dat afara in urma cu un an – pentru a-l servi pe Dinu Patriciu, deranjat de scoaterea la lumina a dosarului Rompetrol.
Actualul redactor sef al publicatiei ZIARUL, Igor Drag, s-a referit pe larg la asa zisul patron de presa Marius Locic in editorialul sau, din ultimul numar de ziar aparut pe piata. Imediat dupa acesta tipografia acestuia a anuntat stoparea tiparirii ziarului.
ZIARUL este o publicatie cu vechime, o marca de presa care a depasit un cincinal, un ziar auditat BRAT si SNA. Ultimele statistici ale SNA si BRAT arata ca publicatia noastra se afla in primele zece ziare din Romania, ca vanzare, tiraj si audienta. Tot din statistica SNA rezulta ca ZIARUL avea un numar de 141 000 de cititori – medie zilnica.
Asadar, in contextul campaniei electorale de acum, cand diferenta dintre procentajele principalilor candidati este infima si cand votul va departaja probabil castigatorul cu maximum cateva mii de stampile, cotidianul ZIARUL, orientat mai ales catre cititorul din Capitala, are o pondere. O astfel de publicatie, ca orice alta publicatie centrala, poate face diferenta, mai ales avand in vedere masa nehotaratilor si coincidenta alegerilor cu ziua Mineriadei din 1990 a lui Ion Iliescu.
Cateva mii de bucuresteni s-ar putea enerva, sau nu, amintindu-si de 13 – 15 iunie 1990. Cotidianul ZIARUL a tot enervat institutii serioase in ultima perioada. De la CSM pana la SRI de la MAPN pana la Patriarhie.
Ziaristii cotidianului ZIARUL au dus campanii de interes national cu privire la actiunile extremistilor maghiari, au contestat inclusiv in instanta ilegalitatea unor astfel de organizatii, au documentat activitatea prezenta si trecutul dubios al majoritatii ministrilor regimului actuala, au scos la iveala detalii ale unor licitatii si contracte oneroase, incheiate pe spatele cetatenilor, au scris despre clanurile tiganesti, despre mafiile securistice, despre incompetenta si coruptia unor magistrati de varf, au scris despre marile tunuri trase Romaniei – Petrom si Rompetrol, au adus la cunostinta cititorilor date ce privesc siguranta nationala si interesul public.
Autorii acestor materiale au fost amenintati, au fost apostrofati, au fost luati la rost in diferite moduri, am fost chemati in instanta, s-au dat telefoane „de sus” si de jos si intr-un final au fost „executati” printr-o manevra clasica, „de preluare agresiva”. Suntem mandri ca am facut fata, cat ne-a stat in putinta, presiunilor si „combinatiilor operative”. Nu suntem la varsta lamentarilor si nici nu avem a ne plange. Tragem doar (inca) un semnal de alarma, in atentia, mai ales, a colegilor nostri mai tineri, care abia pasesc pe campul minat al presei.
Multumim pe aceasta cale colegilor de la Mediafax, Newsin, Civic Media, care au informat cu obiectivitate si profesionalim opinia publica despre „cazul” nostru.
Multumim si colegilor mai vechi sau mai noi care ne-au sunt si ne-au incurajat, fie ca au scris sau nu.
Atragem atentia si autoritatilor statului roman ca reglementarea teritoriului presei, protejarea libertatii cuvantului, a liberei informatii ar trebui sa fie un obiectiv de luat in considerare, nu doar o propozitie declarativa. Minarea sistematica a teritoriului presei poate avea consecinte grave la nivelul intregii societati.
Am trimis spre instiintare acest material catre colegii din presa si ca o precizare fata de afirmatiile mincinoase ale numitului Locic Marius aparute in fluxul de stiri Mediafax de ieri.
Pe de alta parte, ne adresam tot colegilor din presa – desi solidaritatea de breasla este tot mai subtire astazi -, pentru a nu trece cu vedere acest „incident” care marcheaza disparitia unui cotidian, in plina campanie electorala.
Cerem organizatiilor de tip sindical ale ziaristilor, dar si organizatiilor platite din bani europeni, care vegheaza asupra „libertatii presei” sa ia masurile pe care le cred de cuvinta conform statutului si programului lor.
Ne vom adresa Biroului Comisiei Europene la Bucuresti si Comisiei pentru petitii a Parlamentului European si vom depune notificari in vederea marcarii acestui eveniment, disparitia unui cotidian - semnificativ pentru stadiul actual al dezvoltarii presei libere si independente, europene, romanesti.

Pentru conformitate

Igor Drag redactor sef (tel 0729 098 026)
George Roncea sef departament investigatii (0722 610 013)
Foto: ZIARUL 8.05.2008 Ultima aparitie
Cititi ultimul editorial al lui Igor DRAG si despre cazul ZIARUL

No comments: