Pages

Tuesday, June 24, 2008

Tragedia din Kosovo vazuta de Interfax. Bijuterii ale Ortodoxiei, inainte si dupa bombardarea lor

La începutul anului 2001 lumea era alarmată de unele relatări privind distrugerea statuilor gigantice ale lui Buddha, monumente unice ale culturii antice, de către talibanii din Afganistan. La vremea aceea, statuile prăbuşite deveniseră tema centrală a principalelor ziare, precum şi a emisiunilor de ştiri de pe marile canale de televiziune. În contextul respectiv, o altă tragedie, începută ceva mai devreme şi care continuă până astăzi, trecea aproape neobservată. Este vorba despre distrugerea mănăstirilor şi bisericilor din Kosovo.
Faptele nu s-au petrecut într-o ţară îndepărtată, unde talibanii îşi exercită puterea absolută, ci chiar în centrul Europei. Răstignirea provinciei Kosovo a avut loc sub privirile făcătorilor de pace din ţările cele mai dezvoltate. Acum, extremiştii albanezi terminau ceea ce nu apucaseră să ducă la bun sfârşit în timpul celui de-al doilea război mondial. Potrivit datelor furnizate de Biserica Ortodoxă Sârbă, aproape 150 de biserici şi mănăstiri au fost distruse în ultimii cinci ani în provinciile Kosovo şi Metochia, leagănul ortodoxiei sârbe.
Nu s-au distrus numai monumente de cultură sau odoare bisericeşti. Profanarea a atins însuşi sufletul unui neam cu o tradiţie bogată şi un destin deosebit, care a contribuit la eliberarea Europei de fascism cu 60 de ani în urmă, jertfind pentru biruinţă aproximativ un milion de oameni dintre ai săi.
Mulţi specialişti sunt de părere că astăzi provincia Kosovo a fost transformată într-o pepinieră a terorismului pentru întreaga Europă, într-un punct de schimb pentru traficanţii de droguri. Doar cele câteva biserici care au supravieţuit urgiei, precum şi ruinele acelora care nu au putut scăpa de noile atacuri barbare, aduc tăcută mărturie despre trecutul ţării.
Interfax împreună cu Fundaţia "Sfântul Andrei cel întâi chemat", publică o galerie fotografică a bisericilor din Kosovo înainte şi după distrugere. Poate că aceste imagini vor relata mai elocvent decât cuvintele tragedia uneia din cele mai mari naţiuni europene, care, în mod bizar, a fost trecută cu vederea de programele de ştiri de pe mapamond.
BISERICA SFINTEI FECIOARE din Musutiste, langa Suva Reka
MANASTIREA SF.MARCU DIN CORIZA, la Coriza, langa Prizren
MANASTIREA SF. GAVRIIL din Binac, langa Vitina
MANASTIREA DEVIC, langa Srbica
BISERICA INTRARII IN TEMPLU A MAICII DOMNULUI din Dolac, langa Klina
BISERICA SF.NICOLAE din Slovinje, langa Lipljan
BISERICA SFINTILOR APOSTOLI PETRU si PAVEL din Suva Reka
BISERICA SFINTEI TREIMI din Petric, langa Pec
CATEDRALA SFINTEI TREIMI din Djakovica
BISERICA PAROHIALA SF.ILIE din satul Zegra, langa Gnjilane
BISERICA SFINTILOR DOCTORI FARA DE ARGINTI COSMA SI DAMIAN, satul Novake, langa Prizren
MANASTIREA ZOCISTE SI BISERICA SFINTILOR DOCTORI FARA DE ARGINTI COSMA SI DAMIAN
BISERICA PAROHIALA din Grmovo, langa Vitina
BISERICA SF. CNEAZ LAZAR din Piskote, langa Djakovica
MANASTIREA SI BISERICA SFANTULUI ARHANGHEL, Gornje Nerodimlje
Catedrala
Biserica Mântuitorului
Sediul administrativ al Episcopiei Prizren
Articol preluat de pe site-urile Interfax si www.ortodoxmedia.com

1 comment:

Anonymous said...

Ceea ce s-a intmplat in Afganistan a trebuit mediatizat pentru a aduce in prim plan pe talibani, care aveau de jucat un rol important cativa ani mai tarziu, dupa 9/11. A fost ceva premeditat pentru a atrage atentia asupra lor.