Pages

Sunday, June 8, 2008

Tacerea Patriarhului

Memoriu PF Daniel Muntele Athos (PDF, 3165 kB) Descarca »
Cuvantul Parintelui Justin Parvu (DOC, 29 kB) Descarca »
PF Daniel refuza sa ia o decizie in cazul Mitropolitului Banatului si al Episcopului Oradiei, acuzati de erezie de catre ierarhi, mari duhovnici si calugarii de la Muntele Athos * Tacerea lui Daniel este cu atat mai suspecta cu cat gestul eretic al Mitropolitului Corneanu, de a se impartasi cu greco-catolicii, a starnit protestul Bisericii Ruse si al Bisericii Greciei


Noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Teofan, a fost intronizat ieri in Catedrala Mitropolitana de la Iasi, intr-o ceremonie impresionanta. Instalarea IPS Teofan survine insa unui moment de maxima tensiune in sanul Bisericii nationale: in timp ce apar diverse "sindicate preotesti", inalti ierarhi, ca Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu si Episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, cad in erezie grava alaturi de greco-catolici. Mari duhovnici si calugarii de la Muntele Athos solicita caterisirea ereticilor. Pe deasupra, Biserica Ortodoxa Rusa intervine si ea pentru explicatii la adresa acestor manifestari schismatice. Cu toate reactiile interne si externe la gestul Mitropolitului Corneanu, Patriarhul Daniel a refuzat sa ia o decizie in intalnirea Sinodului permanent, de vineri, de la Manastirea Neamt, preferand tacerea. Mai mult ca sigur ca PF Daniel asteapta crearea unui curent puternic, nu numai in randul Bisericii, ci si de opine, pentru a lua o hotarare, pe care, altfel, a amanat-o pentru intalnirea Sinodului Mare, de la inceputul lui iulie.
IPS Teofan vine de la Mitropolia Oltenie, la fel ca si regretatul Patriarh Teoctist, si devine, conform traditiei, al doilea ierarh al Bisericii Orodoxe Romane, dupa Patriarhul Daniel. IPS Teofan Savu este cel de-al 80-lea mitropolit al Moldovei si Bucovinei de la infiintarea sa si pana in prezent. Din aceasta pozitie, el se va confrunta si cu problematicile vecinatatii rasaritene legate de Mitropolia Basarabiei si Exarhatul Plaiurilor recent admonestata de Biserica Rusa si aliatii ei pentru cateva eparhii activate sinodal, de la Bucuresti, in Transnistria. Patriarhul Daniel a anuntat ieri ca va prelua locotenenta Mitropoliei Olteniei, dupa ce a detinut-o pana acum si pe cea a Moldovei.
Continuarea la
ZIUA: Tacerea Patriarhului

Vezi si
Apostazia Mitropolitului Corneanu




Semne, TVR, 31.05.2008, Rafael Udriste

No comments: