Pages

Sunday, June 22, 2008

Vrajeala Tataru


Oana Dobre scrie pentru http://www.ziare.com/ - ca si Cotidianul si Gardianul - despre mitul dezumflat al lui Felix Tataru. Ceea ce nu apare este suma intrata in buzunarul lui Tataru: 3 milioane euro de caciula pentru "Vasile" si Oprea si 1.5 milioane pentru primarii de sector. Imi vine sa trag o vorba romaneasca... Oricum, pare ca nu s-a simtit: nunta fiicei lui Blaga, programata ca bomboana de pe tortul victoriei in alegeri, a costat doar 120.000 de euro. Sa le fie de bine!

"Rusine! Cred ca nu meritati un asemenea primar. Ati facut exact ceea ce cereti politicienilor sa nu faca: V-ati vazut cu sacii in caruta (parcuri, curatenie, parcari etc.) si apoi ati intors spatele. Liviu si Vasile sunt niste oameni extaordinari pe care bucurestenii nu-i merita". Tentativele de fraze de mai sus, reproduse de ziarul "Cotidianul", in care "Liviu" si "Vasile" sunt distinsii candidati Negoita si Blaga nu apartin vreunul ultras portocaliu, nici vreunui deontolog isteric. Autorul "imprecatiilor" este insusi Felix Tataru, strategul devenit celebru printr-un singur client: Traian Basescu.
In caz ca poate aceasta unica resursa de celebritate indrazneste sa fie epuizabila, va amintesc ca Tataru este considerat "materia cenusie" din spatele campaniilor basesciene pentru Primaria Generala si prezidentiale. Printre ziaristi, este considerat un consultant-caz: a devenit brand prin crearea unui brand. In campania pentru locale de anul acesta, in care Traian Basescu in lipsa de candidatura considerat potrivit sa-si imprumute credibilitatea devenind un fel de purtator de cuvant al lui Vasile Blaga si al ieseanului Dumitru Oprea, Tataru a fost, si el, "imprumutat" la Bucuresti si Iasi. A avut cam tot atat succes ca si Basescu: atat Blaga cat si Oprea au pierdut.
Ca acum Felix Tataru este nervos, poate fi inteles. Ca acest "copil minune" intr-ale strategiilor electorale simte nevoia sa gaseasca un vinovat pentru esecurile sale, iarasi poate fi privit cu indulgenta.
Doar n-o sa spuna public ca, de exemplu, clipul electoral al lui Vasile Blaga, copiat aproape cadru cu cadru dupa cel al lui Adriean Videanu din 2005, a fost un chix.
Numai ca felul in care se dezbraca de calm si de decenta publica, jignind electoratul pe care il transforma intr-o masa amorfa care a avut tupeul sa stea acasa in ziua Z ii schimba radical propriul brand: nu mai este Felix Tataru "wunderkind", ci un copil imbatranit de incrancenare.
Problema nu este starea psihica a domniei sale, nici felul in care isi auto-saboteaza imaginea ci ceea ce se ascunde in spatele nadufului sau:nervii strategului sunt, de fapt, nervii celor pe care acesta ii sfatuieste.
Daca ne amintim ca liderii PD-L, printre care si "Liviu", vorbeau doar in urma cu cateva zile despre introducerea votului obligatoriu, vom intelege ca pentru multi din Modrogan si probabil si de pe la alte adrese de partide, nu suntem altceva decat niste corpuri anonime atasate o data la patru ani unor stampile.
Daca performam corespunzator, incolonandu-ne spre sectii pentru a lasa tusul in forma de "Votat" acolo unde trebuie, suntem "Dragi romani!". Daca nu, meritam doar "Rusine!".
In nemernicia noastra, ca niste caini turbati, daca indraznim sa nu ne pese de ei, inseamna ca muscam mainile care ne deseneaza harti si strapungeri. Daca insistam sa ramanem niste fiinte rationale, care nu citesc chiar toate afisele electorale fie si de teama de a nu cadea in vreuna dintre milioanele de gropi de pe caldaram sau pentru ca trebuie sa ocolim vreo haita de maidanezi, nu mai valoram nici doua cepe degerate.
Ei nu sunt niciodata vinovati pentru nimic, iar noua nu ne mai ramane decat un singur lucru de facut: sa ne cerem scuze ca existam si intre doua tururi de scrutin.
Oana Dobre

Clipul din 2004 auto-plagiat in 2008
Vezi si
http://www.gardianul.ro/2008/04/10/politica-c7/felix_tataru_s_a_scumpit_la_pret_in_campanie_electorala_vasile_blaga_inca_nu_are_afise-s112220.html
http://www.cronicavip.ro/cronicavip/article.php?article_id=55335
PS: Sa mai amintim si ca "ideea originala" cu ardeiul iute din 2004 a fost furata de la o campanie din America de Sud?...

No comments: