Pages

Friday, October 31, 2008

La 200 de ani de la nasterea sa, Mitropolitul Saguna e eliminat de Garda Maghiara. Guvernul Tariceanu, prietenul Ungariei, nu schiteaza nici un gest

Biserica Ortodoxa Romana are datoria sa intervina intru apararea memoriei Mitropolitului Saguna si a drepturilor romanilor din Ungaria

În zilele de 30 şi 31 octombrie 2008 se desfăşoară la Sibiu manifestările organizate de Comisia Naţională a României pentru UNESCO, pentru marcarea aniversării UNESCO “Andrei Şaguna - 200 de ani de la naştere”. Ieri a avut loc la sediul Bibliotecii ASTRA din Sibiu simpozionul cu tema “Andrei Şaguna - 200 de ani de la naştere”. Cu acest prilej, Academicianul Mircea Păcuraru a prezentat lucrarea sa dedicată marelui cărturar, om politic şi mitropolit, iar Revista Transilvania a lansat un număr aniversar pe această temă. În aceeaşi zi, începând cu orele 19.00 a avut loc un concert festiv, la Filarmonica de Stat din Sibiu.
Astăzi, 31 octombrie, va avea loc dezvelirea plăcilor comemorative UNESCO, în memoria lui Andrei Şaguna, la Sediul Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, la mausoleul Andrei Şaguna de la Răşinari şi în clădirea Protopopiatului de la Sălişte, transmite Basilica Press.
Cu toate acestea, la aniversarea marelui roman, Garda Maghiara a reusit sa blocheze ridicarea statuii mitropolitului in mijlocul comunitatii romanesti din Gyula/Jula. Nici Guvernul Tariceanu si Ministerul de Externe, care tocmai s-a pupat pe toti obrajii la Szeget pentru "prietenia intre popoare", nici Administratia Prezidentiala si nici Patriarhia nu au sarit in sprijinul romnilor din Ungaria si a memoriei marelui inaintas.
Dupa cum transmitea ZIUA, in articolul lui Ioan Tudor, extremistii maghiari au reusit in cele din urma sa opreasca ridicarea in Ungaria a statuii a fostului Mitropolit ortodox al Transilvaniei, Andrei Saguna. Jobbik ("Miscarea pentru o Ungarie mai buna"), partidul de extrema dreapta din Ungaria si organizatia sus­tinuta de acesta, Garda Maghiara, s-au opus realizarii acestei statui in orasul Gyula, unde se gaseste cea mai nume­roasa comu­nitate de romani din Ungaria. In cadrul intalnirii interguver­namentale romano-maghiare din noiembrie 2007 s-a convenit ridicarea unei statui a lui Andrei Saguna in curtea Catedralei Ortodoxe din acelasi oras, avand in vedere ca in anul 2009 se implinesc 200 de ani de la nasterea sa.
Jobbik: "Andrei Saguna! Pana aici!"
Ziarul Magyar Hirlap citeaza o declaratie a presedintelui filialei Jobbik din orasul Gyula, Kis-Pal Botond, care declara inainte de posibila sfintire: "Andrei Saguna! Pana aici!..". "Niciodata nu va exista o statuie a unui fost mitropolit ortodox roman in Gyula!". Mai mult, acesta a declarat ca "dincolo de radicalismul national, dincolo de bunul-simt, existenta unei statui a unui mitropolit roman declarat impotriva maghiarilor nu va fi tolerata in oras... Din inima si trupul tarii au fost smulse Partium-ul si Tinutul Secuiesc si au fost date romanilor. Ei doreau sa ajunga pana la Tisa, dar nu s-a putut. Orasul Gyula mai apartine de teritoriul Ungariei doar datorita norocului... Realizarea statuii nu va face bine nimanui". Intrebat daca Garda Maghiara va fi prezenta la ceremonie, Kis-Pal Botond a declarat ca in cazul in care "Doamne, fereste!" statuia va fi realizata, roaga toate persoanele respon­sabile sa treaca peste hotararea primariei, care era de acord, si sa opreasca acest demers, ceea ce s-a si intamplat, scrie Ioan Tudor.
Gardianul informa inca din timpul desfasurarii sedintei comune a Guvernelor Tariceanu-Gyurcsany, din 21 octombrie, asupra nenorocirii abatute asupra romanilor din Gyula. Degeaba, evident. Ziarista Cornelia Rosoga scria despre denigrarea Mitropolitului sub ochii Guvernului "roman": Tariceanu a tinut sa-si marcheze pe agenda o intalnire cu reprezentantii romanilor din Ungaria. Potrivit estimarilor, in Ungaria traiesc peste 20.000 de romani, desi statisticile oficiale indica doar jumatate. In urma cu un an, la sedinta comuna romano-maghiara de la Sibiu se decidea amplasarea unei statui a mitropolitului Andrei Saguna la Jula (Gyula in maghiara). Saptamana trecuta trebuia sa se puna piatra de temelie a statuii. Initiativa s-a amanat din cauza presiunii facute de extremistii de la “Jobbik” si a avertismentului ca la manifestare va participa si Garda Maghiara, potrivit Romanian Global News. Prima data, scandalul a fost prezentat numai in presa locala maghiara, pentru ca peste o zi acesta sa ajunga in ziarele din Budapesta. In majoritatea publicatiilor, mitropolitul roman Andrei Saguna apare prezentat ca fiind un inversunat antimaghiar. Partidele si presa de extrema dreapta s-au imbulzit sa argumenteze de ce nu are loc in Ungaria o statuie a lui Andrei Saguna, comparandu-l tot timpul cu Albert Wass, criminal de razboi. Reactiile negative ale extremistilor maghiari au fost incurajate si de un comunicat al Uniunii Mondiale Maghiare, care a cerut sa se boicoteze inaugurarea unei statui a mitropolitului ortodox Andrei Saguna pe teritoriul Ungariei. Originar dintr-o familie de aromani, Andrei Saguna s-a nascut in nordul Ungariei, la Miscolt si si-a dedicat intreaga viata emanciparii romanilor din Imperiul Habsburgic. Nici unul din angajamentele asumate in plan cultural la precedenta sedinta comuna cu privire la minoritatea romaneasca nu a fost dus la indeplinire de Guvernul de la Budapesta. Premierul Tariceanu a depus o coroana de flori la placa Lajos Kossuth-Nicolae Balcescu din Szeged, amplasata pentru a aminti de “Proiectul de pacificare” incheiat de cei doi revolutionari in 1849, din pacate prea tarziu.

Cititi aici despre viata si opera Mitropolitului Andrei Saguna:

No comments: