Pages

Thursday, October 30, 2008

Protest adresat MAE roman: Ambasada Ungariei vrea sa conduca Ministerul Adevarului in Romania. Ziarista Iulia Nueleanu agresata de un diplomat maghiar

Motto: "Netrebnico, o sa te dau afara din presa!"
Janos T. Barabas
diplomat maghiar

In atentia Excelentei Sale, domnul Ministru de Externe al Romaniei, Lazar Comanescu

Domnule ministru,

Va aducem la cunostinta un incident grav ce implica un diplomat al Ambasadei Ungariei, respective atasatul de presa Barabas Tibor Janos, care si-a depasit grosolan prerogativele si a comis un act de agresiune la adresa libertatii presei din Romania.
Va solicitam atentionarea corespunzatoare a ambasadei Ungariei, respectiv chemarea de urgenta a ambasadorului Oszkar Fuzes pentru a da relatii la sediul MAE roman si a i se inmana o Nota oficiala de protest catre Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta. Ne exprimam indoiala ca agresorul cu statut de diplomat reprezinta in mod real interesele diplomatice ale statului vecin. Faptele sale dezonorante il exclud automat din randurile acestei comunitati si consideranm ca aceasta trebuie sa fie solicitarea MAE roman fata de statul ungar, de la care asteptam, de asemenea, scuzele oficiale adresate intregii bresle a presei romane.
Diplomatul ungar Barabas Janos a insultat si amenintat un ziarist, respectiv chiar pe redactorul sef al publicatiei Curentul, doamna Iulia Nueleanu. Incidentul a avut loc in data de 29 octombrie, Barabas Janos fiind cel care a solicitat, in calitate oficiala, legatura telefonica cu sefa redactiei Curentul. La "convorbirea" injurioasa au asistat si alti ziaristi, prezenti in biroul redactorului sef. Diplomatul maghiar Barabas Janos a trecut direct la insulte si amenintari, fara a fi trimis anterior vreun Drept la replica, fara a solicita un punct de vedere, in general fara a proceda la vreun demers specific unei normalitati civilizate. Enervarea sa a plecat se pare de la un material publicat intr-o editie anterioara a cotidianului Curentul, cu privire la manifestarile legate de cultul criminalului de razboi Wass Albert, sponzorizate direct de Ambasada Republicii Ungare la Bucuresti, in pofida faptului ca o decizie definitiva si irevocabila a Tribunalului Cluj consfintea realitatea istorica si condamnarea anterioara a criminalului maghiar pentru activitatile sale de instigator la uciderea romanilor si evreilor din Ardeal.
Textul aparut in publicatia Curentul a plecat de la o petitie care a fost trimisa initial pe adresa MAE al Romaniei de catre un tanar ardelean din Covasna, Dan Tanasa. Dumneavoastra, respectiv MAE al Romaniei, l-ati redirectionat pe petitionar catre Ambasada Ungariei, iar petitia sa a fost reluata partial si in publicatia Curentul. Din acest motiv a fost injurata si amenintata Iulia Nueleanu, colega noastra, de colegul Dvs maghiar in ale diplomatiei, dl. Barabas Janos.
Chiar daca ar fi avut ceva de reprosat cu privire la textul din ziar, acesta a incalcat, in opinia noastra, orice reguli de bun simt si deasemenea orice eticheta diplomatica de adresare, manifestandu-se cu badaranie incalificabila la adresa unei doamne, si procedand totodata la amenintari directe.
In editia ziarului Curentul din data de 30 octombrie este descris intreg incidentul, in articolul intitulat "Ambasada Ungara ataca la baioneta publicatia Curentul". Nu cunoastem nici o alta situatie similara de acest tip si ca atare, neexistand un precedent in Romania democratica nu stim cum ar trebuie reactionat intr-o astfel de situatie. Sa organizam un pichet de protest in fata Ambasadei ungare? Sa sunam si noi la MAE al Ungariei si sa luam la injurat pe rand pe toti angajatii locantei?
Stim ca diplomatii acreditati la Bucuresti au un statut confirmat prin acorduri bilaterale si reciproce, reglementat cu precizie de normele diplomatice. Consideram ca acest pseudo-diplomat a incalcat grosolan aceste reguli si va cerem oficial respingerea si rejectarea atasatului ungar Barabas Tibor Janos de la postul din Romania.
Incalificabila comportare a diplomatului Ambasadei Ungare trimite la practici specifice regimurilor comuniste si constituie o sfidare la adresa presei libere si a cetatenilor Romaniei. A nu solicita sanctionarea activitatii lui Barabas Tibor Janos ar insemna a incuraja comportamente discriminatorii la adresa unei femei si atacuri similare la adresa reprezentantilor presei.
In Declaratia comuna de la Szeged semnata si de Dvs si de omolugul Dvs de la Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, din data de 21 octombrie, se face vorbire (in limba engleza) despre "armonioasa cooperare" si cresterea nivelului de calitate a serviciilor consulare si diplomatice reciproce.
Daca semnarea unor astfel de documente comune are drept efecte manifestari din partea Ungariei de tipul celor consemnate de noi, ne intrebam pe cand vor urma telefoane de amenintare si injurii si la adresa Dvs. si a angajatilor MAE al Romaniei.
Nu cumva prezenta in exces a steagurilor Ungariei si ale "secuimii" pe cuprinsul Romaniei ii face sa creada pe diplomatii ungari ca se afla pe teritoriul lor, al "Ungariei Mari"?
Asociatia Civic Media va anunta toate forurile europene si internationale implicate in protectia jurnalistilor si vom atentiona la randul nostru Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta pentru a lua masuri impotriva angajatului de la Bucuresti, deoarece astfel de "afaceri" nu fac cinste statului vecin. In cazul in care acest lucru nu se va intampla de urgenta, ceea ce este valabil si pentru asteptatele scuze oficiale, ne rezervam dreptul de a reactiona public prin toate formele de protest democratic.
Asteptam de la Dvs un raspuns prompt si, mai ales, masurile care se impun cu privire la pseudo-diplomatul al carui nume a devenit semnificantul maghiar al mitocaniei si agresiunii la adresa presei libere si a statului Roman.

Asociatia Civic Media
30 Octombrie 2008

Domnului Ministru al Afacerilor Externe
Lazar Comanescu

Info:

4 comments:

Anonymous said...

Barabas asta vinat la fata nu e cumva cel caruia, toata numai un zambet, o floare, un umar dezvelit si un decolteu ii lua interviu anul trecut, plina de amabilitate si nuri "celebra" STELA POPA? Si cu care s-au cinstit apoi in intimitate cam vreo doua ore la un pahar de vinulet made in Milestii Mici? HahaHalal romanism si verticalitate pe capul ei....
Un martor-cameraman la urarile Ambasadei Ungariei pentru Moldova, nu demult, in 2007...

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=ZhBLswdJ6f4
Priviti linkul: tinuta speciala a Stelei Popa (ati mai vazut asa imbracaminte la jurnalisti trimisi sa intervieveze diplomati, va intreb?) si ranjetele complice ale ambilor, in maaare verticalitate si prietenie intre popoare, diplomati si asa-zisi jurnalisti pro-romani...Cartea pro-romanismului este una evident falsa pentru unii basarabeni, pacat ca nu doare prostia si tradarea de neam...Cei din Chisinau o cunosc pe individa asta cu o suta de fete, mieroasa, interesata si falsa. Unde e patriotismul si bunul simt? Rusine!!!!

Anonymous said...

Barabas este cel caruia "verticala" si "pro-romanca" Stela Popa ii lua imbracata sumar (neadecvat ca jurnalista) un interviu de ziua independentei Moldovei, imbracata sumar. Dupa acel interviu, cei doi au stat doua ceasuri la un vin de la Milestii Mici....sarbatorind in doi. http://www.youtube.com/watch?v=ZhBLswdJ6f4
Rusine!

Anonymous said...

Unde poate fi ascultata inregistrarea ?