Pages

Monday, December 1, 2008

"A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti". Eugen Tomac, Noua generaţie românească şi sârma ghimpată rusească

Alegerile în "Colegiul Basarabia" au fost câştigate de către Eugen Tomac, cel mai tânăr candidat din cursa electorală, consilierul preşedintelui Traian Băsescu. Eugen Tomac a adunat, la Chişinău, mai multe voturi decât suma voturilor celor doi contracandidaţi principali: Nicolae Dabija, de la PNL, şi Tudor Panţiru, de la PSD. Ieri seară, la numărătoare, se contabilizase un procent de 52,6% de voturi exprimate în favoarea lui Tomac.
Nicăieri pe cuprinsul României nu s-a dat o bătălie electorală atât de grea ca aici. Tomac s-a confruntat direct cu oamenii structurilor caghebiste, cu Aparatul Imperiului, cu forţe mari şi bine constituite.
Contracandidaţii săi, Nicolae Dabija şi Tudor Panţiru, nu reprezentau doar o generaţie mai în vârstă, ci şi apusul unei epoci - epoca sovietică. Ambii au avut şi mai au, probabil, legături undeva, în partea aceea de unde vine iarna şi războiul rece. Ei nu sunt neapărat oameni ai PSD şi PNL, cât "conserve" ale Moscovei, destul de expirate şi împachetate în ambalaj românesc - cazul Dabija, respectiv occidental - cazul Panţiru. Faptul că PSD şi PNL lucrează cu astfel de oameni arată în ce măsură sunt penetrate şi controlate aceste partide de către reţele moscovite.
Moscova nu a avut altceva mai bun să arunce în joc. Rusia deja a pierdut Marele Joc în această regiune şi acum încearcă să negocieze, în forţă, în stilul specific imperial. Moscova şi-a pierdut în mare parte influenţa sa asupra Basarabiei, deoarece celula etnică şi culturală românească s-a regenerat, miraculos, în doar două decenii de la momentul 1989.

Noua generaţie românească şi sârma ghimpată rusească

Eugen Tomac este un model exemplar al acestei noi generaţii de români basarabeni. Şi-a petrecut copilăria după sârma ghimpată întinsă de ruşi în mijlocul neamului românesc, iar acum s-a făcut mare şi s-a întors cu un mare cleşte de tăiat sârmă "Made in Romania" ca să taie gardul de sârmă ghimpată pus de Moscova între români. Dacă nu va avea un accident nefericit (mulţi patrioţi basarabeni au sfârşit astfel), Tomac va avea un mare viitor.
Dorin Chirtoacă, fostul coleg de facultate al lui Eugen, a reuşit, la Chişinău, să înfrângă forţe politice retrograde, conducând astăzi a doua Capitală a românilor. Eugen Tomac a dat şi el proba unei confruntări în care se poate spune că a ieşit învingător, câştigând ceea ce se numeşte lupta pentru inimi şi suflete.
Nu procentele au contat, ci nivelul de intensitate a confruntării duse de Tomac şi echipa sa. Aici, la Chişinău, s-a confruntat, practic, România cu un moloh, un gigant, şi nu un partiduleţ cu alte partiduleţe.
Un parametru care exprimă "nivelul de intensitate" a fost chiar prezenţa fiicei preşedintelui la Chişinău, Cahul şi Nisporeni. Un semnal care s-a consemnat în multe colţuri ale lumii. Sosirea Elenei Băsescu în Basarabia pentru a sprijini campania colegului de partid Eugen Tomac a marcat un moment foarte important. Moment perceput ca un semnal de solidaritate cu basarabenii, care, iată, au avut şi au performanţe remarcabile.

Votul geopolitic de la Chişinău

În Basarabia, lupta politică a avut şi are o miză mult mai mare. Aici, un vot pentru Eugen Tomac a reprezentat mai mult decât un simplu vot politic, ci a fost mai degrabă un vot geopolitic, un vot pentru destinul european al Republicii Moldova. Tomac face parte dintr-o generaţie a tineretului Basarabiei care şi-a asumat vibrant o misiune istorică - anularea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov, acordul secret Hitler-Stalin, şi restituirea demnităţii basarabenilor lipsiţi de dreptul lor natural, dreptul cetăţeniei române.
La alegerile din 30 noiembrie, după 60 de ani de absenţă din viaţa politică românească, basarabenii au fost chemaţi să-şi aleagă reprezentanţii lor în cele două camere legislative de la Bucureşti. Este un reper cu valoare istorică deosebită deoarece de la acest punct începe un nou orizont pentru basarabeni şi pentru România. Pentru prima dată, acum, Basarabia începe să conteze la contextul politic românesc, iar românii din Basarabia vor însemna din ce în ce mai mult în ecuaţia politică românească. Mai ales după ce îşi vor primi cetăţenia toţi aceia care au dreptul natural de a se numi români, proiect politic principal al lui Eugen Tomac - asumat deschis de PD-L. Basarabia concentrează una dintre cele mai însemnate mize naţionale ale României.
"A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti", scria Mihai Eminescu, cu un secol în urmă. "Protestul" ia formă politică astăzi. Eugen Tomac este primul basarabean care îşi asumă punctul de vedere eminescian şi care a fost trimis de basarabeni în Parlamentul României, printre altele, şi pentru că programul său politic este expresia unui protest viu faţă de dominaţia rusească.
George Roncea
http://www.curentul.ro/index.php/Actualitate/A-rosti-numele-Basarabia.html

CONTESTATIE - Solicitare catre MAE si BEC pentru reluarea votului in Republica Moldova

Asociatia Civic Media * Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului

Solicitare catre MAE si BEC pentru reluarea votului in Republica Moldova

Asociatia Civic Media, care a urmarit conditiile alegerilor in Republica Moldova, prin colaboratorii sai de pe teren, impreuna cu Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului, reclama Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Ambasadei Romaniei la Chisinau si Biroului Electoral Central incalcarea grava a dreptului la vot al unor cetatenti romani.

Organizatiile noastre considera ca organismele statului responsabile de ingradirea unui drept fundamental stipulat prin Constitutia Romaniei sunt obligate sa asigure desfasurarea in bune conditii a votului legitim pentru acei cetatenti romani indepartati abuziv de la sectiile de votare prin reluarea votului.

Dreptul la vot al cetatenilor romani basarabeni care au domiciliul in Republica Moldova a fost incalcat in ziua de 30 noiembrie 2008, prin refuzul comisiilor de la cele 4 sectii de votare din Chisinau de a le permite sa voteze pentru alegerea deputatilor si senatorilor din Circumscriptia 43 *romanii de pretutindeni/diaspora.

Legea electorala, nr.35/2008, nu precizeaza care este actul cu care se poate face dovada domiciliului/resedintei in "strainatate" - nici la art.8, nici in dictionarul de termeni de la art.2 si nici in restul prevederilor legale. Ordonanta nr.97/2008, de modificare a Legii electorale arata ca pentru "cetatenii romani cu domiciliul in strainatate" se poate face dovada cu "orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate". Daca legea nu distinge, nu puteau distinge nici birourile electorale, deci nu puteau sa restranga dreptul de vot, care este un drept fundamental. Procedand altfel, Birourile electorale, central, de circumscriptie, al sectiei de votare, au gresit grav, vina apartinand si Guvernului pentru lipsa de reglementari clare.

Se stie bine ca potrivit unei practici extinse la nivel international, in afara de actul de identitate emis de autoritatile romane cu mentiunea expresa a domicilului/resedintei, persoana in cauza poate face dovada domiciliului/resedintei si cu actul emis de autoritatea centrala/locala din statul respectiv.

Altfel spus, cetatenii romani basarabeni care puteau demonstra si cu buletinul emis de autoritatile Republicii Moldova ca au domiciliul in Republica Moldova, aveau tot dreptul sa voteze la sectiile de votare din Chisinau, nr.118, 119, 120, 121.

Mai multi analisti basarabeni cat si observatorul Oficiului pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului, acreditat la Chisinau, au aratat ca au fost exclusi de la vot circa 2000 de persoane cu drept de vot prezente in fata sectiilor de votare si care nu au putut vota din motive neimputabile lor.

Aceeasi situatie a fost constata si in Israel, conform marturiilor primite la oficiile noastre si pe care vi le putem pune la dispozitie impreuna cu zeci de alte contestatii nominale privind incalcarea dreptului al vot in Republica Moldova. Solicitam pe aceasta cale tuturor celor care ne-au reclamat aceasta stare de fapt sa se adreseze si organelor statului, respectiv BEC si MAE.

Cerem in consecinta analizarea si rezolvarea de urgenta a aceastei situatii conform Legii fundamentale a Romaniei.

Asociatia Civic Media

Observator Media in Circumscriptia 43

Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului

Observator acreditat in Circumscriptia 43 si BEC

Catre:

Biroul Electoral Central

Str. Ion Câmpineanu nr. 28 Sector 1 Bucuresti

Tel: (+4021) 318.86.41;318.86.30;318.86.39;318.86.46

Fax: (+4021) 318.86.42;318.86.35;318.86.36;318.86.37;318.86.31

E-mail: secretariat@becparlamentare2008.ro;

secretariat1@becparlamentare2008.ro;

secretariat2@becparlamentare2008.ro

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei

Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucureşti, cod 011822

Tel: (+40 21) 319.21.08 sau 319.21.25
Fax: (40 21) 319.68.62

E- mail: relatii_cu_publicul@mae.ro, ministru@mae.ro, mae@mae.ro

Eugen Tomac, primul basarabean ales pe merit in Parlamentul Romaniei. Am invins agentii anti-Romania!

Scoala de agenti anti Romania

Pentru formarea propagandistilor si agitatorilor cari sunt trimisi in Basarabia, functioneaza la Moscova "Scoala pentru pregatirea Basarabenilor", care numara, in prezent, 50 elevi. Aceasta scoala - condusa de comunista romana E. Arbore, profesorul Bronski-Varsavski si altii - este intretinuta de Statul Sovietic. Scoala Basarabenilor mai are si diferte sucursale. Serviciul S. a identificat cateva din aceste sucursale in Republica Sovietica Moldoveneasca si a reusit sa descopere si sa prinda mai multi elevi agitatori cari treceau in mod clandestin pe teritoriul nostru, lucrand pentru realizarea unui Front Popular roman. Cea mai activa din aceste scoli isi are sediul in localitatea Birzula (Republica Moldoveneasca), Str. 8 Martie Nr. 12. Cu ajutorul Gogubez-ului (fostul G.P.U.), aceasta scoala isi recruteaza elevii printre tinerii cunoscatori ai limbii romane, de preferinta absolventi ai scolilor de partid. Cursurile trateaza despre istoria si ideologia comunismului si despre Romania, din toate punctele de vedere, scopul principal al scolii fiind ca absolventii sa posede la sfarsitul cursurilor o cat mai amanuntita cunostinta a situatiei interne din Romania.
Continuarea la
Scoala de agenti anti Romania


Iredentismul Sovietic pe tema Basarabiei
In decembrie 1937, Serviciul Special de Informatii din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Romane alcatuia o ampla sinteza privind atitudinea Uniunii Sovietice fata de chestiunea Basarabiei. Aceasta sinteza venea la mai mult de un an de zile dupa ce ministrul roman de Externe Nicolae Titulescu semnase...



Propaganda neagra a Moscovei
1. Atitudini oficiale. Cu ocazia stabilirii relatiunilor diplomatice sovieto-romane, la Moscova s-a pus problema semnificatiei politice care sa se dea ambasadei sovietice din Romania. Pe cand unele cercuri conducatoare
sovietice erau de parere ca sa se acorde Romaniei o importanta deosebita, infintandu-se...




Marea Unire. Problemele Romaniei Mari si ale Romaniei mici la 90 de ani de la Unire. Rolul structurilor speciale


Doua sau mai multe Romanii - provocare geopolitica, dilema existentiala sau insecuritate nationala ?

de Gen (r) Aurel Rogojan

Astăzi, insa, trupul ne este iarăşi frânt, pentru a treia oară, de la marea şi istorica nedreptate la care glorioşii noştrii aliaţi - şi unii şi alţii - ne-au condamnat, in urma cu 64 de ani.

Onorat auditoriu,

Respectuos Vă cer permisiunea să folosim acest prilej deosebit pentru a saluta apariţia Fundaţiei pentru România.

Să salutăm, aşadar, în acest aşezământ de imperioasă necesitate naţională, redeşteptarea şi întărirea tradiţiilor "Ligii pentru unitatea culturală a românilor" (înfiinţată la Bucureşti în anul 1890), în al cărei Manifest din 14 Decembrie 1914 se spunea : "Ceasul cel mare se apropie".

Pentru a răspunde mai bine scopurilor pe care ceasul cel mare le anunţa, fundaţia avea să-şi schimbe numele în "Fundaţia pentru unitatea politică a Românilor".

Dupa cum Nicolae Filipescu, se adresa participantilor la intrunirea Ligii din 15 februarie 1915, sa fim si noi bineveniţi toţi cei care ne-am intrunit astazi aici spre a ne întări credinţa şi a re oţeli sufletele, pentru a prim isi implini porunca strămoşilor.

Cu prilejul constituirii Comitetului National Roman pentru Unirea Tuturor Romanilor, continuatorul si ultimul mare combatant al tradiţiilor luptătoare ale Şcolii Ardelene, părintele Vasile Lucaciu, având parca o adâncă premoniţie asupra actualităţii pentru zilele noastre a marilor sale cuvinte, rostea: "Conştiinţa noastră de patrioţi ne dictează nouă, fraţilor liberi ai naţiunii, răsfiraţi în toate ţările aliaţilor noştrii glorioşi, datoria de a continua lupta întreprinsă de fraţii noştrii, alungând din inimă tot ce ne poate dezbina(...) Trebuie să mergem înainte şi să afirmăm cu tărie drepturile noastre şi aspiraţiile noastre naţionale, până în ziua când ele vor fi realizate (…) Evocând imaginea viitorului tuturor românilor, eu văd realizarea in răsăritul europei, a unei civilizaţii latino-române cum nu a mai fost vreodată. E suficient să vă gândiţi că toată forţa virtuţilor naţionale de care am dat dovadă în cursul secolelor, în lupta gigantică pe care a trebuit să o ducem ca să ne păstrăm fiinţa, în ciuda tuturor încercărilor de oprimare-, noi le vom folosi liberi, la adăpost de orice ameninţare pentru o operă splendidă de progres intelectual şi naţional (…)".
Şi acum să vorbească faptele:
Continuarea la www.civicmedia.ro

Saturday, November 29, 2008

Mesajul basarabeanului Eugen Tomac pentru fratii sai: VOTEAZA PENTRU BASARABIA!

Dragi prieteni, dragi colegi de generatie, frati romani.
In data de 30 noiembrie se implineste un moment istoric deosebit. Eu cred ca de la acest punct de reper incepe un nou orizont politic pentru basarabeni, bucovineni si pentru Romania.
Aceasta zi marcheaza un moment foarte important. Pentru prima data Basarabia incepe sa conteze in contextul politic romanesc. La alegerile din 30 noiembrie basarabenii sunt chemati sa-si aleaga reprezentantii lor in cele doua camere legislative de la Bucuresti.
30 noiembrie este insa mai intai de toate ziua Sfantului Apostol Andrei, Apostolul romanilor, ocrotitorul Romaniei. In ziua urmatoare, imediat dupa ziua votului, in data de 1 decembrie, se implinesc 90 de ani de la Marea Unire.
Sper ca in Duminica zilei binecuvantate de 30 noiembrie, romanii din Basarabia sa se prezinte la vot si sa aleaga ceea ce e mai bun pentru viitorul lor. Este o sansa istorica, ce nu trebuie ratata. De peste 60 de ani basarabenii nu au mai putut vota in spatiul politic.
Stiu si stim prea bine ca ceilalti doi contracandidati nu reprezinta doar o generatie mai in varsta ci si apusul unei epoci – epoca sovietica. Generatia mea are alte obiective si alte valori, a crescut in alt spirit si respinge din rasputeri trecutul sovietic bolsevic.
Eu am intrat in politica dintr-un indemn national, cu un obiectiv concret, principial si de suflet. Vreau sa particip, alaturi de alti tineri din generatia mea, la constructia unei altfel de Romanii, o Romanie mai puternica. Dupa ce l-am consiliat pe presedinte Romaniei, Traian Basescu, privind problemele romanilor din jurul granitelor, am descoperit, acum, ca este o si mai mare provocare munca in spatiul politic. Politica este insa singura cale prin care poate fi construita noua Romanie. Implicarea directa a tinerilor, aportul lor de energie si entuziasm este absolut necesar. Asa cred eu si nu numai eu.
Fac parte dintr-o generatie a tineretului Basarabiei care si-a asumat vibrant o misiune istorica – anularea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov, acordul secret Hitler- Stalin, si restituirea demnitatii basarabenilor lipsiti de dreptul lor natural, dreptul cetateniei romane. Basarabia este o piatra de hotar si cariera mea politica debuteaza, nu intamplator, aici, pe pamantul istoric al buneilor nostri.
Continuarea la

Eugen Tomac sustinut de Elena Basescu, Dorin Chirtoaca, Alexandru Lesco si tinerii Basarabiei




Vezi si


http://www.curentul.ro/index.php/Actualitate/Elena-Basescu-Cred-in-sansele-unui-tanar-ca-si-mine-basarabeanul-Eugen-Tomac.html
Elena Băsescu: Cred în şansele unui tânăr ca şi mine, basarabeanul Eugen Tomac
- Dragă Elena Băsescu, beneficiezi de o notorietate de care nu dispun mulţi politicieni. Ce te aduce la Chişinău, un colţ de ţară îndepărtat şi evitat de politicienii Bucureştiului?
- Vreau să cunosc mai bine această zonă a Basarabiei istorice...

Raportul societatii civile privind relatia Romaniei cu Romania din afara granitelor

"Ai cui sunt Romanii de Pretutindeni?" - Problemele "Colegiului Basarabia-Bucovina" si cateva solutii viabile pentru apararea identitatii culturale, a Scolii, a Bisericii si a Istoriei romanesti

Organizatori: Fundatia Pentru Romania, Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala, Masterul Studii de Securitate, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti
Au participat: Prof dr Ilie Badescu, prof dr Gheorghe Zbuchea, Universitatea Bucuresti, Pr Radu Ilas, profesor Universitatea din Cernauti, col (r) Cristian Scarlat, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Dorin Matei, Magazin Istoric, George Damian, Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti, Septimiu Roman, Radio Romania, Eugen Popescu, Romanian Global News, Victor Roncea, Centrul de Geopolitica, Eugen Tomac, consilier al Presedintelui Romaniei pentru relatiile cu romanii de pretutindeni.
"Ai cui sunt Romanii de Pretutindeni?"
Vezi la
http://www.fundatia.org/

SCRIITORUL BASARABEAN DUMITRU MATCOVSCHI IL VREA PE EUGEN TOMAC DEPUTAT

“Lume nebuna, se murdareste, se arata cu degetul, Basarabie-maica, cei cu tine? Deasupra tuturor acelasi mititel, mi-e rusine. Cum sa-l compare pe Dabija cu Eminescu? Poet bun Dabija, dar politica e altceva. Inseamna cinste in primul rind, curatenie morala. Nu am cetatenie romina, nici sotia mea, care a copilarit la Alba, nu are. Ea nu vrea sa cerseasca, eu lupt cu morile de vint. Mi-e groaza, impostorii, politrucii, se duc si vin de la Bucuresti, ca de la Moscova altadata. Au documentele in ordine. Cine a luptat si cine a cules rodul acestei lupte? Mi s-a lehamit de atitia “patrioti”, sunt ca nebunul care nici nu crede, dar nici nu poate fara Dumnezeu. De-as avea cetatenie, tot pe Eugen Tomac l-as vota. Citiva ani i-au mai ramas pina la virsta marilor iubiri. La 30 de ani aveam si eu o carte arestata. Pe scurt nimic nou, aici si acum. Obraznicul maninca praznicul! I-am trimis lui Nicolae Dabija o scrisoare. Poate ca o va publica! Obraznicul maninca praznicul!”
(Dumitru Matcovschi, emisiunea Media Expres, EuTv, 21 noiembrie 2008)

Dabija - alias Nicolae C. Trofimovici - exclus din INST-Academia Romana pentru colaborarea sa cu organele represiunii bolsevice PCUS, Comsomolul, s.a.

ACADEMIA ROMANA
INSTITUTUL NATIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI
Str. Arh. Gr. Cerchez nr. 16, sector 1, Bucureşti
Tel. 230.69.92/230.61.14, fax. 230.76.82http://www.totalitarism.ro/

EXCLUDEREA DOMNULUI NICOLAE DABIJA

Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, institut autonom aflat sub egida Academiei Romane, comunica decizia de suspendare a calitatii de membru al Consiliului Director al INST a scriitorului din Republica Moldova, Nicolae Dabija.
Am luat aceasta decizie ca urmare a recentelor dezvaluiri privind trecutul sovietic intunecat al lui Nicolae Dabija.
Consideram deplorabil ca dl Nicolae Dabija, absolvent al Institutului Maxim Gorki de la Moscova, a socotit de cuvinta sa-si ascunda activitatea de comsomolist si propagandist comunist-leninist, ca nomenclaturist, membru si secretar al unor organisme bolsevice de trista amintire, adulator al lui Vladimir Ilici Lenin, pe care il canta in presa din RSSM chiar in timpul marilor lupte pentru limba si grafia romana, din 1988.
Consiliul Director si Consiliul Stiintific al INST, for care nu poate tolera nici un instrument al aparatului de represiune comunist, cu atat mai mult a celui bolsevic, va analiza de urgent Dosarul Dabija in vederea excluderii sale definitive din orice forum afiliat noua.
Din acest moment Nicolae Dabija este suspendat automat si ii solicitam sa ia nota de decizia noastra irevocabila.
Director
Prof Dr Radu Ciuceanu
INSTITUTUL NATIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI
29.11.2008

Averea de milioane de euro a candidatului PSD Tudor Pantiru. De ce a mai cerut casa gratis de la Protocolul de Stat al Romaniei - RAAPPS?!




Palatul candidatului PNL Nicolae Dabija si dovezile stransei sale colaborari tovarasesti cu Militia, Comsomolul si PCUS

Fără comunişti în Parlamentul României sau de ce tovarăşul Dabija îşi camuflează trecutul

Duminică, când se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul României, cetăţenii români care au domiciliul în Republica Moldova vor avea posibilitatea să-şi aleagă, în cadrul colegiului electoral Europa de Est şi Asia, un reprezentant în Camera Deputaţilor şi să contribuie prin votul lor la promovarea altuia în Senat. Este pentru prima dată când basarabenii pot participa şi pot influenţa procesul electoral din România, este prima dată când opinia lor va conta, fie şi într-o măsură destul de mică, în politica românească.
Aceasta este o premieră absolută, care trebuie abordată cu maximă responsabilitate. În primul rând, basarabenii care deţin cetăţenia română au obligaţia să se prezinte la urnele de vot pentru a demonstra că ei şi-au redobândit cetăţenia română nu doar pentru a putea călători sau merge la muncă în Europa, ci şi pentru a demonstra că sunt nişte cetăţeni conştiincioşi, care ştiu să-şi asume şi responsabilităţile pe care le implică calitatea lor de cetăţeni români.
În al doilea rând, moldovenii cu cetăţenie română au obligaţia să facă o alegere corectă, să voteze o persoană care cu adevărat ar fi demnă să-i reprezinte în Legislativul român. În mod sigur că o asemenea persoană poate fi identificată în şirul candidaţilor care s-au înscris în competiţia electorală. Noi nu chemăm electoratul să voteze pe unul sau pe altul dintre candidaţi, având deplina încredere că acesta va şti să facă o alegere corectă. Singura noastră rugăminte este să nu-l voteze pe Nicolae Dabija, care este candidatul Partidului Naţional Liberal. Şi nu pentru că Dabija reprezintă această formaţiune politică, ci pentru că el vine din trecutul odios sovietic şi comunist, pentru că este bănuit că a fost informator KGB (bănuieli pentru care nu a avut suficiente argumente şi probe ca să le spulbere).
În ediţiile trecute, FLUX-ul a publicat mai multe materiale despre poetul comsomolist şi comunist N. Dabija, care astăzi se dă mare patriot român, liberal şi european (vezi: „Liberalii de la Bucureşti reciclează comsomoliştii de la Chişinău?”, din 24 octombrie 2008, adresa pe internet: www.flux.md/editii/2008182/articole/4892/; „Agentul KGB de la Chişinău „ION”, potenţial membru al Parlamentului României”, din 31 octombrie 2008, internet: www.flux.md/editii/2008183/articole/4927/; „Agentul KGB „ION” şi alegerile din România sau de ce tovarăşul Dabija scuipă venin”, din 14 noiembrie 2008, internet: www.flux.md/editii/2008185/articole/5001/).
Convingerea noastră este că o persoană care în noiembrie 1978 a fost primită în rândurile PCUS, din 1975 şi până în 1982 a fost secretar al organizaţiei comsomoliste a Uniunii Scriitorilor din Moldova, la congresul XVIII al ULCT din Moldova a fost aleasă membru al Comitetului Central al Comsomolului din Moldova, a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de lucru cu tineretul de creaţie a CC al Comsomolului şi a fost şi vicepreşedinte al comitetului moldovenesc de prietenie sovieto-vietnameză, care a participat la Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor de la Moscova şi a fost decorat cu Diploma de Onoare a CC al Comsomolului din Uniunea Sovietică şi a CC al Comsomolului din Moldova, o asemenea persoană nu poate să-i reprezinte pe românii din Republica Moldova în Parlamentul de la Bucureşti. Aceasta ar fi cea mai proastă alegere, care ar descalifica alegătorul basarabean în ochii opiniei publice româneşti. Să nu uităm că Dabija este acela care la 4 mai 1988, în plin proces de renaştere naţională, susţinea că în perioada 1941–1944 părinţii lui s-au aflat sub ocupaţie (română, desigur) şi că limba română este o limbă străină pentru el. Unde mai pui că Dabija nici măcar nu a votat Independenţa Republicii Moldova la 27 august 1991.
În 1990, Dabija apăra Partidul Comunist al URSS
Cu toate acestea, Dabija nu scapă nicio ocazie, şi în această campanie electorală a făcut la fel, să se dea drept unul dintre fondatorii mişcării de eliberare naţională, să-şi aroge merite de mare patriot luptător cu regimul de ocupaţie sovietic, când, de fapt, el a fost apărătorul acelui regim odios. Iată încă un exemplu:
Pe 28 ianuarie 1990, la Chişinău are loc o amplă manifestare de stradă anticomunistă. La câteva zile, secţia pentru ideologie a Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei publică pe data de 1 februarie 1990 în ziarul „Moldova Socialistă” un comentariu politic cu titlul „Despre lozinci”, în care condamnă manifestaţia din 28 ianuarie 1990. Iată ce scriau ideologii comunişti în acest articol: „Lozinci de acest fel puteau fi auzite cu nemiluita şi în ziua de 28 ianuarie la şedinţa Cenaclului „A. Mateevici”, precum şi în timpul manifestaţiei neautorizate ce s-a desfăşurat timp de trei ore pe străzile oraşului, în strigătele ce s-au făcut auzite în faţa sediului CC al Partidului Comunist al Moldovei. Aici figura întreaga garnitură de lozinci ale anticomunismului de cavernă, zoologic: „Nu există un partid mai criminal decât Partidul Comuniştilor!”, „Moarte comuniştilor!”, „PCUS trebuie să fie condamnat după cum a fost condamnat fascismul la Nurnberg!”. Acesta este doar un fragment din comentariul politic al celor de la secţia pentru ideologie al CC al PCM. Şi nu este de mirare că ideologii comunişti au condamnat o manifestare anticomunistă. Dar iată că doar la două zile după ce a apărut acest material în „Moldova Socialistă”, un alt ziar al comuniştilor de atunci, „Sovieţkaia Moldavia”, publică o adresare a unui grup de intelectuali, printre care şi N. Dabija, prin care, de asemenea, sunt condamnaţi participanţii la manifestarea anticomunistă din 28 ianuarie 1990. Iată ce expresii foloseau „intelectualii” noştri, între care şi Dabija, în lupta lor contra anticomuniştilor, a manifestanţilor dornici de libertate care, în definitiv, au dărâmat regimul sovietic din Moldova: „Oameni buni! Evenimentele din Moldova pot să ia o turnură imprevizibilă, dacă toţi noi vom continua să ne comportăm într-un mod iresponsabil. Ceea ce s-a întâmplat duminică, 28 ianuarie, dovedesc că luciditatea şi corectitudinea sunt înlocuite cu scandaluri, cu scandarea lozincilor extremiste, cu acţiuni necontrolate. Noi, oamenii de cultură, ne adresăm către toţi locuitorii republicii cu următorul apel. Să cugetăm asupra acţiunilor noastre, să dăm dovadă de cultură politică în discuţii, în conversaţii. Nicio societate nu poate să-şi rezolve problemele folosind violenţa ca singur instrument. Acest adevăr a fost confirmat întru totul de evenimentele din Carabahul de Munte, Armenia şi Azerbaidjan. […] Noi considerăm că în republica noastră au venit la conducere oameni care înţeleg situaţia altfel decât predecesorii lor. Este în curs de pregătire plenara Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, care intenţionează să facă lumină asupra mai multor lucruri, să dea o apreciere situaţiei actuale, să identifice o soluţie pentru a depăşi această situaţie de impas. […] Noi vă îndemnăm pe voi, oameni de bună credinţă, să fiţi mai echilibraţi, să nu le permitem să ne ducă cu atâta uşurinţă de nas tot felul de aventurieri care proclamă lozinci negândite şi doar provoacă dezordine şi haos cu manifestaţiile lor şi cu mitingurile neautorizate, şi care – noi suntem siguri de asta – niciodată nu vor duce la soluţionarea problemelor republicii şi la înflorirea ei”.
Deci, Dabija, alături de alţi oameni de cultură, în februarie 1990, la mai bine de jumătate de an după ce s-a constituit deja în mod oficial mişcarea de eliberare naţională, lua apărarea Partidului Comunist, îndemna oamenii să nu participe la acţiuni stradale anticomuniste, iar pe cei care manifestau împotriva regimului comunist, poetul nostru naţional şi patriotul de paradă N. Dabija, care mai pretinde că a fost şi mare luptător anticomunist, îi eticheta drept extremişti, aventurieri care provoacă dezordine şi haos cu manifestaţiile lor şi cu mitingurile neautorizate. În opinia lui Dabija, manifestanţii anticomunişti nu sunt în stare să contribuie la soluţionarea problemelor ţării şi la „înflorirea ei”, pe când plenara Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova poate să facă lumină asupra mai multor lucruri şi „să identifice o soluţie pentru a depăşi această situaţie de impas”. Acest lucru trebuie să-l cunoască cei care vor merge duminică să voteze.
Dabija, poetul comunist de curte
Şi încă ceva. N. Dabija susţine că el nu a scris poezii închinate Partidului Comunist şi ocupanţilor sovietici. Nimic mai fals. În ediţia de vineri, 29 ianuarie 1988, a ziarului „Tinerimea Moldovei” Dabija publică o pagină întreagă cu versuri de-ale sale. Versuri patriotice şi naţionale, nimic de zis, doar că, la o analiză poetică mai profundă, unii ar putea să le găsească mai mult declarative şi cam deşănţate, poezii din care lipseşte metafora. Dar asta este o latură care nu priveşte analiza din această pagină. Surpriza constă în faptul că Dabija începe această culegere de versuri patriotice din „Tinerimea Moldovei” cu un text versificat închinat lui Lenin.
Luni, 1 decembrie, a doua zi după alegeri, vom marca cu toţii Ziua Naţională a României, când se vor împlini 90 de ani de la Marea Unire. Este o mare aniversare, o mare sărbătoare pentru toţi românii, inclusiv pentru cei din Republica Moldova, Basarabia fiind prima care la 27 martie 1918 a dat startul reîntregirii neamului nostru. Ar fi păcat dacă această mare sărbătoare a noastră va fi adumbrită de o eventuală alegere din partea Basarabiei, în calitate de deputat în Parlamentul României, a unui fost comunist, fost membru al Comitetului Central al Comsomolului, care pe deasupra mai este bănuit de a fi fost şi agent al KGB-ului.
Dumnezeu să ne ajute!
Sergiu PRAPORŞCIC
Vezi si
Cine şi de ce îl susţine pe tânărul istoric Eugen Tomac, cine şi cum susţine Troica Panţâru-Dabija-Roman
Bâlbâieli electorale prin vocea unor tineri compromişi
Eugen Tomac: Basarabenii sunt cetăţeni români de drept

Eugen Tomac si Dorin Chirtoaca boicotati de comunisti, adulati de basarabeni

Friday, November 28, 2008

Elena Basescu in Basarabia la Cimitirul Eroilor Romani impreuna cu Eugen Tomac si Dorin Chirtoaca


Elena Basescu intr-un tur de forta in Basarabia pentru Eugen Tomac

Alegerile de duminica au o importanta majora pentru Basarabia, Bucovina si romanii din jurul granitelor, fapt inteles extrem de bine de tinerii populari de pe ambele maluri ale Prututului. Dovada a fost oferita de Elena Basescu, care a facut vineri un adevarat tur de forta in Basarabia, pe care a strabatut-o de la un cap la altul alaturi de cel mai tanar candidat al PDL, istoricul basarabean Eugen Tomac. Sosita inca de joi la Chisinau, fiica presedintelui s-a deplasat vineri, dis de dimineata, la Cahul. Ea a avut o intalnire cu alegatorii basarabeni pe care i-a indemnat sa mearga la vot pentru a-si alege, pentru prima oara dupa 1944 si 1989, un reprezentant in Parlamentul de la Bucuresti. Elena Basescu a declarat ca a venit in Basarabia in ciuda unor semne de tensiuni legate de aceasta campanie, desfasurata si pe teritoriul Republicii Moldova, pentru ca i se pare normal sa fie alaturi de un tanar patriot ca Eugen Tomac, consilier al presedintelui tarii pentru relatia cu romanii de pretutindeni. Cel mai tanar membru al familiei Basescu a ajuns la Cahul chiar inaintea tatalui sau, presedintele Traian Basescu, si a tinut sa afirme ca si-ar dori ca la urmatoarea vizita sa gaseasca si un consulat romanesc unde basarabenii sa-si poate rezolva problemele mai usor.
"Este un moment istoric, creat datorita noului sistem de vot uninominal pus in practica pentru prima oara in Romania", a declarat tanara politiciana populara pentru presa. Cu aceste alegeri, "la Bucuresti s-a vorbit mai mult ca altadată, ba chiar mai mult ca niciodată despre Basarabia", a mai spus secretarul general al tineretului PDL. "Cea mai buna dovada este chiar prezenta mea aici. Sunt convinsa ca basarabenii vor conta din ce in ce mai mult in ecuatia politica romanească. Mai ales dupa ce isi vor primi cetatenia, toti aceia care au dreptul natural de a se numi romani. Sunt convinsa ca Eugen Tomac va reusi sa demareze acest proiect. Sansa sa este si o sansa pentru Basarabia", a mai afirmat Elena Basescu.
Prezenta sa in mijlocul basarabenilor din Cahul a fost salutata entuziast cu aplauze si urale, de multe ori fiind chiar asaltata de multime. "Domnisoara Basescu, pot sa votez cu buletinul fiicei mele, ca ea e plecata la munca si vrea sa il aleaga pe Eugen?!", a intrebat o doamna rumena in obraji dupa ce a imbratisat-o si pupat-o pe fiica presedintelui, fara a uita sa-i transmita cat de mult il iubesc basarabenii pe Basescu. "Asemenea!", i-a replicat tanara, amintind ca in Basarabia procentul sustinerii lui Traian Basescu la Referendum a fost cel mai mare din intreaga lume: peste 90%. La intalnire au fost prezenti si preoti ai Mitropoliei Basarabiei, care i-au indemnat sa mearga la Bisericuta de la Tiganca. Insotita atat de Eugen Tomac cat si de primarul Chisinaului, tanarul Dorin Chirtoaca, la intoarcerea spre Chisinau, Elena Basescu si mica sa delegatie de prieteni s-au recules la mormintele eroilor romani care odihnesc in Cimitirul de la Tiganca, reamenajat recent de catre autoritatile din ambele state romanesti.
Ajunsa la Chisinau, Elena Basescu a fost intampinata cu flori si alte urale la Academia de Studii Economice, unde un amfiteatru plin ochi de studenti a ascultat cu mare atentie ce aveau tinerii de la PDL sa le spuna despre cat de mult conteaza votul lor si prezenta la urne, pentru Basarabia, pentru Romania si viitorul nostru comun. Temele dezbaterilor animate au fost dreptul la cetatenia romana si posibilitatea de a studia in Romania, ca si facilitatile pe care ar trebui sa le acorde statul roman conationalilor din jurul granitelor. Chirtoaca i-a delectat pe studenti cu un filmulet inregistrat in timpul campaniei electorale cand, la Bacioi, primarul comunist le-a taiat curentul generand o adevarat demonstratie de solidaritate cu Eugen Tomac ceea ce a dus, in final, la venirea Politiei. De la ASE, Elena Basescu, Eugen Tomac insotiti de Dorin Chirtoaca si fostul detinut politic la Tiraspol, Alexandru Lesco, s-au deplasat la Politehnica, unde fiica presedintelui le-a impartasit studentilor despre dragostea sa si a tatalui sau pentru Basarabia. Turul de forta a continuat cu o intalnire electorala la Nisporeni, unde, chiar daca se facuse deja seara, oamenii au venit cu mic cu mare sa o imbratiseze pe Elena Basescu si sa-l apalude pe Eugen Tomac, pe care l-au comparat cu tanarul invingator al primariei Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Vorbitorii inflacarati au afirmat ca, spre deosebire de contracandidatii sai, care au un incarcat trecut sovietic, Eugen Tomac este singurul necompromis si singura sansa pentru o apropiere reala a Basarabiei si romanilor din jurul granitelor de Bucuresti. In tot cazul, alegerea lui Eugen Tomac ar putea constitui prima punte solida peste Prut, intre Bucuresti si Chisinau, de la podul de flori incoace.
Mai multe detalii precum si un interviu in exclusivitate pentru ZIUA, in scurt timp, AICI!
Vezi si

EXCLUSIVITATE ZIUA ONLINE
2008-11-28 22:58
Elena Basescu intr-un tur de forta in Basarabia

Thursday, November 27, 2008

Cetateni romani retinuti la Chisinau. Pe fondul tensiunilor electorale vine si Elena Basescu, sustinatoarea lui Eugen Tomac

UPDATE: Cei doi au fost eliberati dupa mai multe ore de incertitudine
FOTO: Cetateanul roman Valentin Raducanu impreuna cu primarul Dorin Chirtoaca si voluntarul Eduard Burlacu, alaturi de Elena Basescu, ambii acum retinuti pe o perioada nedeterminata

Mai multi voluntari ai campaniei electorale care se deruleaza in “Colegiul Basarabia” au fost retinuti ieri la Chisinau. Printre acestia s-a aflat si ceteteanul roman Valentin Raducanu, de 26 de ani, venit pentru a-l sprijini pe candidatul PDL Eugen Tomac, cat si colegul sau Eduard Burlacu, cetatean al Republicii Moldova, de 24 de ani. Cei doi au fost retinuti abuziv de catre Politie in timp ce se aflau langa masina lor, cu numere de Bucuresti si dusi la Comisariatul Rascani. Alti doi tineri ai Partidului Liberal condus de Dorin Chirtoaca au fost ridicati de pe strazile Chisinaului, intr-o adevarata campanie de intimidare declansata de autoritatile comuniste. Responsabilii Consulatului roman s-au alertat imediat si s-au deplasat la Comisariat militand pentru eliberarea cetateanului roman. Actiunile in forta ale Ministerului de Interne se deruleaza chiar in timp ce seful diplomatiei romane, Lazar Comanescu, se afla la Chisinau si survin dupa ce Externele de la Chisinau solicitasera, pentru a doua oara, “vigilenţă sporită în ceea ce priveşte declaraţiile publice în zilele următoare ale oficialilor români şi ale reprezentanţilor minorităţii române din R. Moldova”. La sediul MAE de la Bucuresti s-a desfaurat si o melodrama legata de manifestarile organizate de MAE la Chisinau pentru Ziua Unirii. Astfel, seful DRRP, Mihai Gheorghiu, si-a dat demisia dupa care a revenit asupra ei fiind obligat insa sa schimbe programul oficial. Oricum, pana la urma, prim-ministrul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, si-a anulat vizita preconizata pentru azi la Chisinau. In schimb insa, fiica presedintelui, Elena Basescu, a sosit ieri la Chisinau pentru a-l sustine pe tanarul ei coleg Eugen Tomac, care a protestat oficial pentru retinerea voluntarilor PDL. Previziunle analistilor de la Chisinau sunt ca acesta va castiga detasat in fata contracandidatilor sai din PNL, Nicolae Dabija, si PSD, Tudor Pantiru, fosti nomenclaturisti ai PCUS al RSSM.

Wednesday, November 26, 2008

Lenin, la brat cu Tariceanu si Iliescu la Chisinau. TOMAC, YES YOU CAN!


Daca-ar stii rusii adevarati ca Lenin traieste, si e chiar bine-mersi, la Chisinau, dantuind la brat cu Iliescu si Tariceanu, chiar cred ca am ramane fara Basarabia. Cine ar fi crezut ca la aproape 20 de ani de la caderea regimului comunist, partidele care au preluat PCR si au tradat autenticul PNL, isi dau mana pentru reocuparea pamantului romanilor basarabeni?!
Asta-seara, inca premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, vine cu alai, suita, antemergatori si pup-posteriori, in cea de a doua Capitala romaneasca, pe care incearca sa o salveze de la criogenie tanarul si energicul ei primar, Dorin Chirtoaca.
Dar nu aceasta il intereseaza pe Tariceanu: ca este poate cea mai trista aniversare a Marii Uniri, cand aici nu numai ca se plange dar mai le si ingheata lacrimile bietilor oameni rebegiti de frig in propriile case. Pentru ca agentul termic nu mai vine. El a fost oprit in tevile sovietice de MoldovaGaz, care si-a mutat robinetul in curtea Gazpromului.
Santajul rusesc, cu care este doar amenintata cealalta Europa, cea in care confortul isi da mana cu ipocrizia politica, este aici o realitate. Anul acesta, tocmai anul acesta, cand peste doar cateva zile se implinesc 90 de ani de la Marea Unire, Chisinaul nu mai poate sa sarbatoreasca memoria inaintasilor nostri. Primaria nu mai are bani si pentru distractie. Pe acest fond, ditamai prim-ministrul Romaniei mici, plina de politicieni pitici, vine ca un pasa sa faca putina figuratie patriotica, de mana cu autoritatile comuniste, care l-au invitat personal sa-si petreaca doua zile propagandistice pe meleaguri "moldovenesti".
Ca sa vezi coincidenta, chiar acum, cand aterizeaza Tariceanu, sunt si ultimele zile ale campaniei electorale a uninominalelor cand, pentru prima oara dupa 1944 si 1989, romanii din Basarabia pot sa-si aleaga un reprezentat in Parlamentul de la Bucuresti. Ca PNL a ales sa faca troc cu PSD, succesorul PCR, e de inteles, dupa ce atari caricaturi liberale au pus mana pe Partidul fost odata si National, dar ca tu, ca sef al Guvernului Romaniei, sa vii sa "sarbatoresti" Unirea la invitatia celor care-si bat joc de tara si neamul tau zi de zi, pare de neimaginat. Daca nu am gasi si explicatia: "halca" Basarabia inseamna mai mult decat pamant romanesc pentru afaceristii PNL - PSD: inseamna "malai" rusesc. Asa ca, chiar pe banii nostri, ai pensionarilor si ai vaduvei romane, dupa mo­delul deja brevetat de Petre Roman, care este si candidatul PNL si "os de inalt reprezentant pentru romanii de pretutindeni", Tariceanu se prezinta pe teren electo-guvernamental pentru a-i salva barba fostului leninist actualmente liberal-schimbist Nicolae Dabija. Disperat, candidatul PNL din Republica Moldova spera ca, agatandu-se ca o carpa bolsevica de gatul premierului, sa ajunga sa se si strecoare, astfel, pe sub usa Parlamentu­lui tarii. Imaginati-va: cei doi vor sarbatori, la brat cu urmasii lui Lenin, "Marea Unire". Nu inainte de a avea o intalnire in prag de seara, cu "frati" de la Moscova. Campania din Basarabia este cu mult mai dura decat pare de la Bucuresti. Aici apele se despart mult mai clar.
Principalii candidati sunt, cu o singura exceptie, fosti membri ai nomenclaturii PCUS. Alesul PSD este un fost judecator in Raionul Frunze, Tudor Pantiru, reciclat apoi de guvernul "independentist". Se pare ca recomandarea pentru el a dat-o insusi "Iliescu-KGB". Alesul liberalilor a facut intai sluj pe la PSD apoi, fireste, a ajuns la PNL. Nicolae Dabija, un scriitor odata respectat, este acum dat afara de prin forumurile stiintifice si ale romanilor din lume dupa ce s-a aflat ca si-a ascuns trecutul si ca, in realitate, pretinsul anticomunist a fost secretar al Comsomolului Uniunii Scriitorilor din RSSM si membru al CC al Uniu­nii Comunist-Leniniste a Tineretului din Moldova sovietica. Singurul necompromis este un tanar basarabean, consilier al presedintelui Romaniei, Traian Basescu: istoricul Eugen Tomac. El are exact varsta la care Dorin Chirtoaca a infrant aparatul comunist si a reusit sa castige Primaria Chisinaului. De altfel, acesta il si sustine, si, ca si el, si eu cred ca tanarul basarabean merita sa devina un invingator, pentru Basarabia, pentru Romania.
Articolul original la ZIUA: