Pages

Monday, April 27, 2009

DORIN CHIRTOACA a renuntat la cetatenia romana. El ramane la primaria Chisinaului dar si-a luat si mandatul de deputat al Republicii Moldova

Primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca a declarat pentru Radio Romania ca a demarat procedura de renuntare la cetatenia romana pentru a-si putea ridica mandatul de deputat, insa nu intentio­neaza sa paraseasca postul de edil sef (Nota mea: functiile sunt incompatibile).
"Ridic acum mandatul de deputat si am initiat procedura de renuntare la cetatenia romana, pentru ca asa prevede legea si nu avem aici cum sa influentam situatia, insa, dupa ce voi ridica acest mandat, il voi depune, voi ramane in continuare primar al Chisinaului si voi intrerupe, voi opri si acea procedura de renuntare", a explicat Dorin Chir­toaca (Nota mea: ?!). Chirtoaca a precizat insa ca opozitia va participa la lucrarile Parlamentului, explicand ca, daca nu ridica mandatele, deci nu participa, acestea vor fi toate redistribuite din nou Partidului Comunistilor (Nota mea: ?!).
Potrivit unei legi adoptate anul trecut de puterea comunista de la Chisinau, deputatii Republicii Moldova nu pot avea decat ceta­tenie moldoveana. In aceste conditii, 20 de deputati alesi la scrutinul din 5 aprilie care aveau si cetatenie romana - intre care si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca - au fost obligati sa initieze procedura de renuntare la cetatenie pentru a-si putea prelua mandatele de parlamentar.
Partidele de opozitie din componenta noului Parlament de la Chisinau vor participa la lucrarile legislativului, dar vor boicota alegerea presedintelui republicii, a mai spus Chirtoaca. "In cadrul Parlamentului nu vom participa la alegerea prese­dintelui republicii si, prin aceasta, vom lupta pana la capat in ceea ce priveste nerecunoasterea legiti­mitatii acestui Guvern, (...) a acestei majoritati parlamentare, a rezultatelor alegerilor si, respectiv, vom lupta impotriva celor care au ordonat si au exe­cutat aceste cazuri de tortura, bataie, tratament inuman, (...) chiar si decesele care au avut loc", a anuntat liderul liberal. In cazul in care alegerea prese­dintelui republicii esueaza de trei ori, sunt convocate alegeri legislative anticipate. Multi observatori considera insa ca nu va fi o problema pentru comunisti sa obtina "votul de aur" de care au nevoie din randul "opozitiei".
FOTO: Primaria Chisinau. Primarul Dorin Chirtoaca si Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al Moldovei

No comments: