Pages

Monday, April 27, 2009

ROMANIA nu va bloca negocierile Moldovei cu UE (A fost o farsa diplomatica) Seful MAE se va consulta cu presedintele privind alegerea noului ambasador

RADIO ROMANIA ACTUALITATI (27 aprilie, ora 16:08) - "Radiojurnal"
Realizator: Romania nu intentioneaza sa propuna incetarea negocierilor de aderare a Republcii Moldova la Uniunea Europeana - declara ministrul de externe, Cristian Diaconescu.

Într-un interviu pentru "Radiojurnal", Cristian Diaconescu a precizat ca, la cererea Romaniei, subiectul Republica Moldova a fost introdus astazi pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al Uniunii Europene (CAGRE).
Cristian Diaconescu: Am discutat aspecte concrete privind parteneriatul estic si interesul Uniunii Europene, de altfel si al Romaniei, de a-si sprijini partrenerii orientali in eforturile de reforma si tranzitie, consolidare statala, apropierea de standardele Uniunii Europene, conform de altfel, propriilor aspiratii pe care acestia si le-au mentionat. Am inteles clar in dezbateri faptul ca in relatia cu Republica Moldova si in dialogul cu Uniunea Europeana ne vom exprima direct si clar punctul de vedere si anume respectarea standardelor, inclusiv de buna vecinatate, va genera o apropiere rapida de Uniunea Europeana, implicit dezvoltarea economica si prosperitate. As dori sa fac insa si o clarificare, in mod categoric nu se pune problema ca Romania sa sustina suspendarea negocierilor intre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Ar fi o greseala de neiertat sa confundam actiunile unui guvern cu aspiratiile europene firesti ale cetatenilor Republicii Moldova. Ceea ce noi sustinem este ca evaluarea progreselor pe mandatul de negociere privind un nou acord intre Uniunea Europeana si Republica Moldova sa fie evaluate in stransa legatura cu respectarea principiilor, normelor si acquis-ul comunitar.
Reporter - Pavel Ionescu: Si totusi, domnule ministru, ce masuri diplomatice intentioneaza Romania acum, dupa refuzul autoritatilor de la Chisinau de a accepta propunerea noastra de ambasador.
Cristian Diaconescu: Masuri de natura pozitiva, bazate pe dialog, cooperare si evident aducerea in sens normal a relatiilor bilaterale. Aici nu discutam de sanctiuni sau de aplicarea unor masuri de retorsiune. În continuare Bucurestiul va analiza atent dezvoltarile in plan bilateral si asteptam ca autoritatile de la Chisinau sa arate vointa politica si interes pentru normalizarea dialogului politic bilateral cu Romania, cat si preocuparea pentru respectarea valorilor si standardelor europene. Vreau sa va spun ca aceste doua aspecte vor fi atent urmarite si evaluate de partenerii nostri europeni, ceea ce reprezinta, din punctul nostru de vedere, o abordare cat se poate de corecta.
Reporter: Sa inteleg ca veti relua procedurile si veti desemna o alta persoana pentru ocuparea functiei de ambasador?
Cristian Diaconescu: Deocamdata nu s-a luat o decizie in acest sens. Vom avea o consultare in zilele urmatoare, inclusiv cu presedintele Romaniei pentru a vedea cum vom proceda./RADOR

No comments: