Pages

Wednesday, January 13, 2010

LUPTATORII ANTICOMUNISTI Mota si Marin: Statul spaniol le-a ridicat un monument impunator la Majadahona, primăria din Orăştie le-a profanat troiţa!


Martirii anticomunişti: Statul spaniol le-a ridicat un monument de proporţii, primăria din Orăştie le-a profanat troiţa!
Dacă statul spaniol a ridicat în anul 1970 un impunător monument în memoria martirilor anticomunişti Ion Moţa şi Vasile Marin la Majadahonda, autorităţile locale din Orăştie au profanat în 2004 troiţa închinată acestora fără acordul finanţatorului monumentului.
Troiţa a fost ridicată la Orăştie în anul 2004, oraşul natal al lui Ionel Moţa, în curtea Catedralei Ortodoxe “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Monumentul, donat de către Viorica Marinca, a fost sculptat de către meşterii Ioan şi Teodor Bârsan şi instalarea acestuia a fost finalizată în data de 9 octombrie 2004. Ca fapt divers, chiar Catedrala Ortodoxă din municipiu a fost construită după un plan al arhitectului George Cristinel, 13 cuiburi legionare din jurul Orăştiei participând voluntar la ridicarea lăcaşului de cult a cărui temelie a fost pusă în 1936 la iniţiativa protopopului Ioan Mota, tatăl lui Ion (Ionel) Moţa.
Troiţa profanată la ordinul primarului PD-ist, Iosif Blaga
Cu toate că primăria municipiului Orăştie nu a avut niciun aport financiar la instalarea troiţei, la doar o zi după instalarea acesteia câţiva angajaţi ai primăriei acţionează la ordinul primarului PD Iosif Blaga şi profanează monumentul, acoperind cu o placă de lemn numele celor doi martiri. Mai mult, în data de 4 noiembrie 2004, fără a înştiinţa finanţatorul proiectului sau a anunţa reprezentanţii Protopopiatului Orăştie, angajaţii primăriei înlocuiesc cu totul placa cu textul de pe troiţă. Astfel, textul “În memoria eroilor martiri Ion Moţa şi Vasile Marin, căzuţi în apărarea lui Hristos, 13 ianuarie 1937, Pe veci pomenirea lor!” a devenit, cu doar 4 zile înainte de inaugurare, “În memoria eroilor neamului, Dumnezeu să primească jertfa lor!”.
Gestul de profanare nu a fost justificat de către primarul Iosif Blaga, unul dintre primari postdecembrişti cu cele mai longevive mandate. În data de 8 noiembrie 2004, de ziua Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril,troiţa a fost inaugurată cu noul text, spre surprinderea donatorului acestui monument, dna. Viorica Marinca.
Spaniolii au cofinanţat şi sprijinit ridicarea unui impunător monument la Majadahonda
În 1970, în prezenţa comandantului Mişcării Legionare Horia Sima, guvernul spaniol a cofinanţat, alături de legionarii aflaţi în exil, construirea la Majadahonda a unui monument în memoria martirilor Ion Moţa şi Vasile Marin, cei doi comandanţi legionari care au murit pe front în războiul civil din Spania în data de 13 ianuarie 1937. Cei doi comandanţi se oferiseră să ajute voluntar trupele generalului Franco, care se aflau în conflict cu brigăzile comuniste. Ştirile din presa timpului, care descriau oribilele execuţii ale preoţilor catolici şi dărâmarea bisericilor de către luptătorii comunişti, au determinat formarea în România a unei echipe de 8 fruntaşi legionari determinaţi să lupte în Spania pentru o Europă unită sub creştinism. Restul de şase membri supravieţuitori ai echipei au fost rechemaţi în ţară după moartea lui Moţa şi Marin, deoarece liderul Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, nu mai dorea să rişte pierderea conducătorilor organizaţiei pe frontul spaniol.

George Bara / NapocaNews


1 comment:

Anonymous said...

scuze ca am lasat comenteriul poate deplasat (de la locul initial pe care nu il gasesac exact).
Dupa cum te lauda lumea, si nu zic ca nu ar fi asa, esti un ziarist de investigatie foarte bun.independent.
foarte bine, am incercat sa caut, intradevar cu resurse limitate, adevarul despre iliescu. nu am reusit sa gasesc nimic incriminatoriu, sau daca am gasit, nu am putut dovedi din vina fricii celor care aveau puterea sa o faca. sper ca tu ai mijloacele sa ne scoti din umilirea de a fi obligati sa inchidem ochii ori de cate ori auzil sau il vedem pe iliescu. dovedeste ca locul lui este departe de politica, departe de oamenii pe care nu ii respecta, ca in fine, locul lui e la PUSCARIE.