Pages

Friday, February 12, 2010

20 DE ANI de la Actiunea CADA - Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei. Ofiterii ii reclama lui Voican ca Militaru are Dosarele Corbu 1 si Corbu 2 de agent GRU


În februarie 1990 liniştea emanaţilor revoluţiei a fost tulburată de manifestaţii de stradă ale cadrelor militare. Se înfiinţase “Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei” (prescurtat CADA), o mişcare a cadrelor militare care nu voiau să accepte că după revoluţia sîngeroasă din decembrie 1989, în armată tot oamenii vechiului regim, inclusiv unii care fuseseră implicaţi în reprimarea revoluţiei, sînt la conducere.
Revendicările CADA cuprindeau:
1. Stabilirea adevărului privind rolul armatei în Revoluţie, în special în perioada 16-20 decembrie 1989 în Timişoara.

2. Cadrele militare din Ministerul apărării naţionale care începînd cu data de 16 decembrie 1989 s-au compromis, fiind părtaşe directe ale dictaturii ceauşiste, şi au încercat să compromită armata, să fie înlăturate din armată. De asemenea, cerem retragerea generalilor reactivaţi în perioada revoluţiei, în armată fiind suficiente cadre competente mai tinere care să poată îndeplini funcţii de conducere la toate nivelurile.

3. Trecerea în rezervă a ministrului apărării naţionale [Nicolae Militaru, la acea vreme] care, prin ordinele date, a dus la o stare de tensiune în armată, pînă la această oră.

4. Trecerea în rezervă a ministrului de interne [Mihai Chiţac; acesta va fi trimis în judecată abia în 1997, după pierderea puterii de către Ion Iliescu, şi va fi condamnat abia în 2008, beneficiind în 2001, după ce Ion Iliescu a preluat din nou puterea, şi de un recurs în anulare care i-a anulat prima condamnare], ca participant direct la acţiunile de represiune a demonstranţilor din Timişoara.

5. Numirea în funcţia de ministru al apărării naţionale a unei personalităţi civile ca reprezentant în parlament al intereselor armatei.

6. Promovarea cadrelor militare în funcţii de conducere, în etapa actuală, să se facă pe baza unor criterii stabilite la nivel naţional prin consultarea întregii armate.

7. Legile şi decretele emise la nivel naţional să fie valabile şi pentru cadrele militare, fără completări ulterioare din partea Ministerului apărării naţionale.

8. Desfiinţarea Direcţiei şi a Birourilor de educaţie patriotică din armată.

9. Dreptul cadrelor militare la demisie.

10. Excluderea posibilităţilor de manipulare a armatei la rezolvarea diferendelor dintre diferite formaţiuni sau partide politice, rolul ei fiind acela de apărare a teritoriului naţional şi de intervenţie în cazuri de calamităţi naturale.

11. Formarea unui Comitet naţional pentru probleme de apărare naţională şi militare, subordonat preşedintelui ţării şi desfiinţarea funcţiilor de senator pentru cadrele militare [se lansase ideea ca armata să fie reprezentată în parlament de un senator de drept, în afara procesului electoral].

12. Partidele politice să-şi precizeze poziţia faţă de armată şi problemele apărării naţionale.

13. Desfiinţarea unităţilor prezidenţiale compromise politic.
În 12 februarie 1990 delegaţia CADA a fost primită la discuţii în clădirea guvernului. Cererea militarilor ca preşedintele Ion Iliescu să discute cu ei n-a fost acceptată, iar discuţiile s-au purtat cu viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu, care s-a prezentat drept mandatar al preşedintelui Iliescu. Înregistrările video ale acestor discuţii sînt acum disponibile pe internet. Vedeţi mai jos înregistrări ale începutului discuţiilor, în care se vorbeşte mult despre întîmplările revoluţiei de la Timişoara:
- Lista de revendicări a CADA

- În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras ]n populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre

- Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă

- Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
În zilele următoare voi continua punerea pe internet a fragmentelor înregistrate din discuţiile dintre ofiţerii CADA şi viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu.

Marius Mioc

Caseta cu sfirsitul convorbirii CADA - Gelu Voican, Februarie 1990
-Ofiţer : Cerem trecerea în rezervă a ministrului Apărării Naţionale şi a generalilor reactivaţi… cerem trecerea în rezervă a generalului Chiţac…

- Voican : Dl Militaru are merite mari!

- Ofiţer : A încercat să ascundă adevărul despre situaţia din armată. Ne-am săturat de pumn în gură. Am cerut ministru civil în armată…

- Voican : Militaru a fost disident, cu merite deosebite, înainte…

- Ofiţer : Există discuţii privind g-ral Militaru şi dinainte de a fi fost trecut în rezervă…

- Voican : ...îl laudă pe Militaru…

-Ofiţer : De ce s-a înconjurat cu atîtea cadre vechi ? Sunt atîţia tineri merituoşi. Cei bătrîni vor să ne facă regulamentele. Ce, noi suntem cobai ?

- Voican : Este un conflict de generaţie…

- Ofiţer : Nu. Avem în vedere interesele naţionale. Avem dovezi - presă străină şi documente…

- Ofiţer aviaţie : De ce a trebuit să venim noi aici ? De ce ni s-a impus generalul Rus ? Nu a vrut să accepte situaţia din aviaţie.

- Voican : Eram la Sfîntul Sinod. Am venit la dvs. Mă aflu într-o situaţie paradoxală : "greva militarilor"!

- Ofiţer : Nu v-aţi exprimat bine ! Nu suntem în grevă. Suntem gata să apărăm patria !

-Voican : Da, aveţi dreptate… Dl Iliescu nu poate veni. Consideraţi-mă delegat…

-Ofiţer : Aveţi drept de decizie ?

- Voican : NU, dînsul va hotărî.

- Ofiţer : Atunci va trebui să continuăm…

-Voican : Generalul Militaru a suferit pe vremea lui Ceauşescu. Acum a fost chemat de echilibru. Este eficace. Sunt surprins de cele arătate de dvs. La fel, sunt surprins de ce spuneţi de generalul Chiţac. Mă ocup direct de Ministerul de Interne. A dat dovadă de spirit operativ. Sunt uimit de "revelaţiile" dvs.

- Ofiţer : Dvs aţi declarat că sunteţi mulţumit de măsurile luate de dvs ! Dl Militaru, la 74 de ani, este acel "om nou" cu care vrem să facem reconstrucţia armatei ? ! Şi alţi generali ca el ?

- Ofiţer : Dictatorul Ceauşescu a căzut ! Dar acum sunt mai puternici ca oricînd prin reactivarea lor ! Mulţi au făcut studii în URSS ! Mulţi sunt foşti activişti PCR ! Noi nu vrem politică. Suntem contra oamenilor bătrîni plafonaţi… puşi acum să ne organizeze !

-Ofiţer : Credeţi că cei ce ne-au îndoctrinat… sunt în stare să ne facă educaţie patriotică ? ! Dvs aţi spus că Militaru este "nepătat" ? ! Cunoaşteţi dosarul "Corbu 1 " şi "Corbu 2 " care îl încriminează ca agent străin ? ! A apărut în presa străină. Aceasta nu-i creează un statut moral. Noi nu vrem să fim carne de tun, dacă vom fi atacaţi. Trebuie să credem în comandanţii noştri.

- Ofiţer : Ştiţi cum foloseşte dl Militaru securiştii ? Punîndu-i să ne urmărească ! Este bine să fie concentrată puterea în mîna acestui om ? !

- Voican : Direcţia 4 de Contrainformaţii a fost desfiinţată. CFSN a acreditat depolitizarea armatei.

- Ofiţer : Noi avem foştii secretari de partid care ne ţin… lecţii de "educaţie patriotică ", nu i se mai spune "politică "! - Ofiţer : Acum o lună am fost cu dvs. Conducere abuzivă, dictatorială. Pentru că am fost lîngă dvs în 12 ianuarie, acum sunt urmărit de Biroul 2, sunt vînat, marginalizat… Numai pentru că am discutat de democraţie, am fost anchetat la minister… Am dat "Declaraţie "… De aceea sunt aici…

- Voican : Admir pe generalul Militaru. Asta nu este suficient. Admiteţi cu mine : situaţia este fără precedent ! Suntem în situaţie limită ! Vreţi să spuneţi că suntem într-o criză militară ! Sunteţi disciplinaţi. Voi înainta propunerile dvs. Le voi arăta d-lui Iliescu pentru a hotărî. Vom vorbi şi cu şeful MSTM.

- Ofiţer : Sistăm discuţia. Să revenim. Preşedintele Iliescu este în clădire. Vrem să vorbim cu dl Iliescu. Noi reprezentăm interesele ţării.

- Voican : Dvs reprezentaţi interesele ţării ? ! 26 de Unitati Militare şi Acad. tehnică ? !

- Ofiţer : Dl Chiţac a folosit substanţe toxice la Timişoara, la Podul Dacia ! Acum el poate conduce Poliţia ? ! Cum credeţi dvs că cei anchetaţi la puşcărie, în Timişoara, pot dormi liniştiţi, cînd procurorul este acelaşi ? !

- Ofiţer Acad. Tehnică : Am fost de 2 ori în grevă. Domnul ministru a refuzat dialogul. Ca pe vremea dictaturii Ceauşescu. Ne-a jignit în faţa a sute de oameni. Ne-a înjurat. Dl ministru a dezinformat guvernul. A lipsit 10 ani din armată ! Gîndirea lui militară s-a oprit la 1970. Avem îndoieli despre el. Cerem înlocuirea lui.

- Ofiţer Acad. Militară : Vrem să ni se asigure securitatea. Se fac presiuni asupra noastră, asupra părinţilor, a profesorilor ! Ca pe vremea lui Ceauşescu.

- Student Acad. Militară : De 4 zile suntem în Piaţă. Suntem exmatriculaţi ! Au venit şi ne-au înjurat. Am cerut dialog, de ! Noi, la revoluţie, am condus Academia ! Iar acum ne conduc ei !

- Student Marina Civilă : La fel a procedat şi cu noi. Cu soldaţii la fel ! La cei 1 000 militari de la Tropaisar care au demonstrat, în loc de Comisie de anchetă. s-a trimis o Comisie de discplină ! 12 soldaţi au dezertat !

-Student Marina Civilă : Azi, un tată al unui coleg a fost ameninţat că fiul lui va fi exmatriculat. Tatăl a făcut infarct -Voican : Sunt uimit ! Dl Iliescu mi-a spus să iau tot ce mi-aţi relatat.

- Ofiţer : Dar părerea dvs personală despre dl Chiţac la Timişoara ?

- Voican : Sunt surprins… Mai ales că am dat asigurări delegaţilor dinainte… Acum suntem infirmaţi…

- Ofiţer : De ce a acceptat dl general acest post, deşi nu a fost în Revoluţie ?

- Voican : Dl ministru a fost numit de FSN, deoarece era gherilă urbană.

- Ofiţer : Cea mai autorizată persoană era primul adjunct al MAN, g-ral Guşe !

- Voican : Generalul Guşe a avut o atitudine echivocă…

- Ofiţer : Era al doilea : g-ral Stănculescu !

- Voican : Noi aşa am gîndit. A atîrnat în balanţă trecutul lui. A avut consensul celorlalţi generali, care au cedat cu deferenţă la numirea noastră.

- Ofiţer : Aţi elogiat pe dl Militaru, pentru activitatea trecută. Să vedem, ce merite are acum, de 2 luni ? Nu sunt alţii ? Este în vîrstă !

- Ofiţer : Ce a făcut pînă acum ne îndreptăţeşte să cerem înlocuirea lui. Numai aşa armata ar putea deveni element de echilibru social. Apelul nostru în 13 puncte este o Mică Constituţie pentru armată. Dnii generali bătrîni au spus că trebuie 5-6 ani ca să se facă reforma armatei !

- Ofiţer : Discutăm de 5 ore. Situaţia este critică în unităţile militare. Pentru un om, să se destabilizeze ţara ? ! Să privim lucid. Venim cu un ultim strigăt. Facem asta pentru ţară. Am fost îngrădiţi în unităţi ! Avem familie ! Nu suntem la nivel nici ca minerii ? !

- Voican : Dar dvs vă contestaţi comandantul ! Chestiunea are implicaţii profunde. Sunt receptiv, dar sunt surprins, perplex ! Aveam o altă părere despre această…

- Ofiţer : Nu puteţi reveni din această perplexitate ? De ce nu am respectat ordinul de a trage în populaţie ? Dvs vreţi subordonare prusacă ? Subordonaţii noştir vor înţelege că nu apărăm interese personale.

- Ofiţer : Minţile luminate din armată vor părăsi armata !

- Ofiţer : Ce criterii aţi avut la selecţionare, că de 4 zile stăm aici ? ! - se termină caseta -

No comments: